Luik is een unieke stad, voornamelijk door de mooie samengang van verleden en heden. Ambachtelijke winkeltjes liggen er naast hippe cafés. Street art en moderne architectuur leven er in harmonie met historische momenten. Kortom, het is een rijke stad. Om je te helpen bij je bezoek en omdat je waarschijnlijk aankomt met de trein hebben we voor jou een programma samengesteld: 10 must-sees rond de Luikse stations.

Rondom Luik-Guillemins

De recent gerenoveerde wijk Luik-Guillemins is een ideaal vertrekpunt voor wie op zoek is naar natuur en cultuur. Je vindt er het Boveriepark en het gelijknamige museum. Wandel verder en bewonder de 5 volgende gebouwen, start bij het internationale station:

Luik-Guillemins, een kathedraal van de moderne tijd

Sinds 2009 is het station Luik-Guillemins uitgegroeid tot een symbool van de stad en het meest gefotografeerde monument in Luik. Laat je verbazen door de uitbundige grootsheid van het werk van Santiago Calatrava. Dankzij zijn gedurfde combinatie van metaal en glas behield hij de natuurlijke verlichting in de grote ruimtes van het station. Het plein aan de ingang is ook volledig opnieuw aangelegd. Zo heb je meteen toegang tot het winkelcentrum Médiacité, de ideale plek voor een dagje shoppen.
Voorkant van het majestueuze station van Luik-Guillemins

La Belle Liégeoise, tussen Guillemins en Outremeuse

Neem de fiets- en voetgangersbrug La Belle Liégeoise over de Maas. De passerelle verbindt de wijk van het station Luik-Guillemins met het Boveriepark. Geniet van het prachtig zicht over de stad: bekijk het centrum of de Pont de Fragnée vanop een afstand en vergeet ook zeker niet uit te kijken naar de Paradis-toren en het Museum La Boverie.
Fiets- en voetgangersbrug over de Maas naar het museum La Boverie

Rond La Boverie

Kuier eerst door het Boveriepark, tussen de Maas en het Afwateringskanaal (La Dérivation). Het gezellige meer en de dieren in het park maken het erg geliefd bij de locals. In 1905 was deze groene oase het toneel voor de wereldtentoonstelling. Daar bouwden ze ook het Paleis voor Schone Kunsten, dat in 2016 werd omgedoopt tot het Museum La Boverie. Je vindt er permanente collecties van het Museum voor Schone Kunsten maar er is ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.
Planten in bloei in het park van het museum La Boverie

Faune Mordu en Cyberneticatoren

Tot slot vermelden we nog twee opmerkelijke en onmisbare monumenten van het Boveriepark. In de rozentuin van het park schuilt Le Faune Mordu, een werk van de Antwerpse beeldhouwer Jef Lambeaux. Wandel wat verder en kijk omhoog naar de Cyberneticatoren, een abstract beeldhouwwerk van 52 meter hoog, opgetrokken uit een geventileerd stalen buisframe.

Natuur, cultuur en ambacht in Luik-Sint-Lambertus

Het station Luik-Sint-Lambertus ligt naast de winkelstraten (zoals je kan lezen in ons artikel met de leukste shopadresjes) maar ook naast een aantal must-sees waaronder de Montagne de Bueren. Ga de uitdaging aan en beklim de 374 trappen!
Links: trappen van de Buerenberg / Rechts: het station van Liège-Saint-Lambert

De heuvels van de citadel langs Rue Pierreuse

Bereik de heuvels van de citadel langs rue Pierreuse nummer 38, een voormalig steil en pittoresk weggetje. Rust even uit bij Les Terasses des Minimes, heerlijk rustig en midden in de natuur. Daal af en steek het Bois des mineurs over. In de wijk Pierreuse vind je heel wat kleine steegjes langs de oude stadswallen. Kijk omhoog en ontdek de vele kleine details, zoals de prachtige street art.
Obelisk van de Citadel van Luik

Vrijheid en gulzigheid

In het stadswapen van Luik vind je het Perroen terug, een monument dat de Luikenaren na aan het hart ligt. Het monument bevindt zich op het Luikse Marktplein en staat symbool voor vrijheden en is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Loop nog wat verder en ga langs bij Une Gaufrette saperlipopette, waar je kan proeven van (mogelijks) de beste Luikse wafel (of ijsje) of Café Liégeois ter wereld.
Gekarameliseerde Luikse wafels in de vitrine van een bakker

Ambacht en Art Nouveau in Rue En Neuvice

En Neuvice is een van de mooiste straten in het centrum van Luik en bovendien een van de interessantste! Het is de thuisbasis van heel wat ambachtelijke winkeltjes, zoals Carré Noir (ambachtelijke chocolatier), Uguzon (kaaswinkel) en REstore (designwinkel). Nood aan een korte break? Ga dan zeker eens langs bij Café Casa Ponton en keer terug naar het Art Nouveau-tijdperk. In de straten en steegjes die de Galeries Saint-Lambert en het place Cathédrale met elkaar verbinden, vind je de grote namen onder de designerboetieks.
Links: een gezellig terras / Midden: een Luikse wafel met een suikersoes / Rechts: uithangbord van een ijsboer

Rond en onder het Sint-Lambertusplein

Prominent aanwezig op het Sint-Lambertusplein: het Paleis van de prinsbisschoppen. Op de plek waar zich vroeger de kathedraal bevond, vind je nu een belangrijk stukje geschiedenis van de stad terug. Vandaag doet het gebouw dienst als Justitiepaleis. Verderop is er het Archeoforum van Luik. Een opmerkelijke archeologische site die de geschiedenis van de stad bewaart: de funderingen van de voormalige Sint-Lambertuskathedraal, overblijfselen van een oude Gallo-Romeinse stad en sporen van prehistorische bezettingen.
Prinsbisschoppelijk paleis

Tussen cultuur en feeststemming

De Sint-Pauluskathedraal van Luik bevindt zich op een levendig plein, op een steenworp van de Carré. De kathedraal is een belangrijk historisch overblijfsel en dus zeker een bezoek waard. De Carré is dan weer de place to be voor studenten en feestjes zonder einde. Neem een culturele duik in de buurt van de Carré. In het voormalige complex van de baden en thermen la Sauvenière bevindt zich la Cité Miroir, een plek midden in de stad die burgers aan het denken zet.
check2-anim