We trekken naar Limburg om de oudste stad van België (of toch één van de oudste samen met Doornik en Aarlen) te ontdekken: Tongeren. Met haar Gallo-Romeins verleden, zal deze stad zeker bij de liefhebbers van onze geschiedenis in de smaak vallen. Maar Tongeren is meer dan dat! Wist je dat de stad ook de grootste rommelmarkt van de Benelux heeft én 2 sites die door UNESCO tot werelderfgoed benoemd werden?

Planning voor een dagje Tongeren

Ik moet toegeven, ik wist nog niet veel over Tongeren alvorens ernaartoe te gaan. Ik ging ervan uit dat ik snel alles gezien zou hebben, maar ik kwam al snel tot de vaststelling dat de stad eigenlijk vol onverwachte schatten zit! Als je slechts één dag hebt om Tongeren te bezoeken, stel ik je de volgende dagindeling voor, waarmee je de “must-sees” in het toch wel kleine stadscentrum gemakkelijk te voet kan ontdekken.

De grootste rommelmarkt van de Benelux

Begin je dag in Tongeren op de rommelmarkt! Als je op zondag naar Tongeren gaat, mag je de ongelooflijke Antiekmarkt niet missen, de grootste in België en zelfs in de Benelux. De markt begint op slechts enkele minuten wandelen van het station van Tongeren en strekt zich uit over een groot gedeelte van het stadscentrum, zowel buiten als binnen (perfect in geval van slecht weer!). Als je van antiek houdt, zal je je in de zevende hemel wanen! Je vindt er van alles, vooral vintagedecoratie die je gewoon moet hebben.

Praktisch: de markt heeft elke zondag plaats van 6u tot 12u, maar de echte koopjes zijn er enkel voor de vroege vogels!

Bezoeker op de zondagse antiekmarkt in Tongeren.

Op weekdagen en op zaterdag is de belangrijkste winkelstraat van Tongeren, de Maastrichterstraat, erg levendig en een geweldige plek om te winkelen. Je vindt er ook de beste bakker van Tongeren, Patisserie Blanckaert, de ideale plaats voor een kleine gastronomische pauze.

Gastronomische pauze

Als een zichzelf respecterende Vlaamse stad, is Tongeren ook een echte foodie-bestemming. De place to be is Restaurant Magis van chef Dimitry Lysens, dat met een ster in de Michelingids bekroond werd. Wie ster zegt, zegt niet noodzakelijk duur: op donderdag- of vrijdagmiddag kan je hier voor slechts € 33 van een lekkere lunch genieten. Op de andere dagen, betaal je € 93 voor het all-in menu van 4 gangen (dranken inbegrepen), een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor een speciale gelegenheid of gewoon om dat het kan.

Wie meer zin heeft in een meer eenvoudige maaltijd, kan een bezoekje brengen aan Bistrot Bis, de brasserie van Magis. Hier kan je proeven van “bistronomische” gerechten in een aangenaam interieur.

Adres: Hemelingenstraat 23. Reservatie aan te raden. 

Tongeren en de Romeinen

Voldaan? Dan is het tijd om het Gallo-Romeinse verleden van Tongeren te ontdekken! Na enkele minuten wandelen, kom je aan bij het Gallo-Romeins Museum van Tongeren. Dit moderne en interactieve museum laat je de Romeinse geschiedenis van de stad ontdekken. Het museum biedt ook ludieke activiteiten voor kinderen, zoals een fotozoektocht, kleine quizzen en heel veel voorwerpen die ze mogen aanraken… Ideaal voor families met kinderen dus, ze zullen niet meer weg willen!

Adres: Kielenstraat 15.
Toegangsprijs: € 8 voor de volwassenen, € 1 voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar.
Online of telefonisch een tijdslot reserveren is noodzakelijk. 

Om je bezoek volledig te maken, kan je nog een kijkje nemen op de site van de Romeinse tempel van Tongeren. Nu, er zijn geen echte ruïnes te zien, aangezien er een moderne constructie gebouwd werd op de plaats van deze mysterieuze tempel (men weet nog altijd niet waarvoor de tempel dienst deed in de tijd van de Romeinen!). Maar alleen al het feit dat je staat op een plaats waar onze Romeinse voorouders twee millennia geleden rondliepen, vind ik al overweldigend!

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren

En nu, naar het hart van Tongeren: de Grote Markt met de schitterende (en gigantische) Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren. De bouw van de basiliek begon in de 13de eeuw en duurde niet minder dan… 300 jaar! Dit is één van de oudste gotische kerken in Noord-Europa en haar belfort werd geklasseerd als werelderfgoed door UNESCO (net zoals het belfort van Brugge, Mechelen, Doornik en Thuin).

Zoals je uit de naam kan afleiden, is de basiliek van Tongeren gewijd aan de maagd Maria. Om haar te eren wordt om de 7 jaar de grootste religieuze processie van België georganiseerd in Tongeren, de “Kroningsfeesten ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak-Onzer-Blijdschap”. Afspaak in juli 2023 voor de volgende editie.

De binnenkant van de basiliek is adembenemend en het klooster is één van de mooiste in België. Sinds kort is het ook mogelijk om de archeologische overblijfselen onder de basiliek te ontdekken, de getuigen van 2.000 jaar geschiedenis van Tongeren. Indrukwekkend!

Praktisch: de ingang van de basiliek is gratis, maar de schatkamer en het archeologisch museum zijn betalend (€ 10 voor een gecombineerd bezoek met 2 personen).

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren.

Daarna kan je even uitrusten in een café op de Grote Markt en iets drinken op de gezondheid van Ambiorix, één van de bekendste inwoners van Tongeren, de Galliër die het Romeinse leger kon verslaan! Zijn standbeeld (gemaakt door Jules Bertin) staat in het midden van de Grote Markt.

Standbeeld van Ambiorix in Tongeren.

Het Begijnhof van Tongeren

Volgende stop : het Begijnhof van Tongeren, gelegen op wandelafstand van de Grote Markt. Het Begijnhof is minder gekend dan deze van Brugge of Mechelen, maar het is ook geklasseerd als werelderfgoed door UNESCO. Met zijn smalle straatjes en kleine huisjes, is het een soort van ministad in de stad, maar dan veel rustiger en nog veel charmanter.

Je kan het je misschien moeilijk voorstellen, maar de begijnen waren eigenlijk een beetje feministes avant la lettre. De Begijnhoven gaven deze vrouwen de mogelijkheid om volledig zelfstandig te wonen zonder te trouwen en zonder bevelen te moeten volgen, iets wat toen nog maar zelden gebeurde!

Praktisch: de toegang tot het Begijnhof is gratis.

Het Begijnhof van Tongeren.

Geniet van het zicht over Tongeren van op de Moerenpoort

Aan de uitgang van het Begijnhof staat de Moerenpoort, een van de toegangspoorten tot de stad uit de Middeleeuwen en de enige die de tand des tijds heeft overleefd. Tegenwoordig is er een museum gewijd aan de militaire geschiedenis van Tongeren gevestigd in de toren. Maar vooral: van op de top van de toren kan je genieten van een prachtig uitzicht op het Begijnhof en het stadscentrum van Tongeren!

Links: de Moerenpoort in Tongeren. Rechts: zicht op de stad.

Je bezoek aan de regio Tongeren verder zetten met de fiets 

Ziezo, ons bezoek aan het centrum van Tongeren zit erop! Maar als je beslist om nog een tweede dag in Tongeren te blijven of als je nog wat tijd hebt om de regio op een actievere manier te bezoeken, raad ik je aan om de omgeving rond Tongeren met de fiets te ontdekken. Waarom geen fiets huren en zo het uitgestrekte platteland van Haspengouw en zijn uitstekende fietsnetwerk verkennen?

De plaats die je vast en zeker moet bezoeken tijdens je fietstocht is de kerk "Reading between the lines" in Borgloon. Je hebt deze zeker als eens gezien op Instagram. Het is één van de meest Instagramwaardige en geïnstagrammiseerde plaatsen in België! Het is een kunstwerk van het duo Gijs Van Vaerenbergh. De sfeer is er echt bijzonder! Vanaf het station van Tongeren ben je er al na slechts 30 minuten fietsen.

Onderweg kan je ook de tumuli, Gallo-Romeinse tombes, bezoeken. Ze bevinden zich vlakbij de oude Romeinse weg. Kortom, genoeg om een schitterende dag te beleven!

Praktisch: er zijn kaarten met fietsparcours beschikbaar bij de Dienst voor Toerisme van Tongeren (Via Julianus 2).

 

Tongeren bezoeken met het gezin

Heb je meer dan één dag de tijd? Bezoek Tongeren dan op een andere manier en geniet van de vele activiteiten voor kinderen die de stad te bieden heeft.

Ontdek het sport- en recreatiepark De Motten vlakbij het stadscentrum. Hier zullen de kinderen zich absoluut niet vervelen. Er zijn allerlei activiteiten om te doen: minigolf, een kartpark, roeiboten en waterfietsen op de twee visvijvers, skatepark en een binnenruimte voor slechte dagen. En als extra, een cafetaria-bar waar de ouders zich kunnen ontspannen.

Praktisch: het park ligt op ongeveer 1,3 km wandelen van het station van Tongeren.

 

Bij minder goed weer is de 800 m2 grote indoorspeeltuin Activ de ideale place to be voor kinderen van 1 tot 12 jaar. Op het programma: bowling, lasergame, springkastelen en sportieve activiteiten (klim- en klautertoestellen), enz…

Praktisch:de binnenspeeltuin is open op woensdag vanaf 12 u., op vrijdagnamiddag vanaf 16 u. en op zaterdag en zondag vanaf 10 u.

De speeltuin ligt op 2,3 km van het station.

Doorkijkkerkje "Reading Between the Lines" in Borgloon.

Hou je van geschiedenis? Ontdek het Memorial 1815 in Waterloo!

check2-anim