Je bent 65+ en je wil tenvolle genieten van het leven? De stad Bergen is de ideale plek voor een rijkgevuld dagje uit tegen een zacht prijsje. Ze is een must-see voor de liefhebbers van oude gebouwen, uitstekende restaurants en andere verrassende bezienswaardigheden.

Een ouder koppel op wandel in de stad

 

Genieten van het uitzicht over de stad 

Jongeren op het gazon voor het Belfort van Bergen op een stralende zomerdag

Bergen vloeit over van prachtige geplaveide straatjes. Zoek het hoger op en bereik het hoogste punt van de stad via het Belfort, het enige in barokstijl in België. Het biedt een prachtig uitzicht over de stad. Onlangs gerestaureerd, werd het majestueuze gebouw, sinds 1999 erkend door de Unesco, weer opengesteld voor bezoekers. Eénmaal per maand is er op zondag een beiaardconcert.

 • Bereikbaarheid: het Belfort is gelegen in het Kasteelpark, op 10 min. wandelen van het station van Bergen. 
 • Meer info: Belfort van Bergen

 

Het kopje van het Aapje van Bergen (du Grand Garde) strelen 

Aapje op de Grote Markt van Bergen

Wanneer je Bergen bezoekt, kijk dan goed naar de details van het portaal van het stadhuis en laat je verleiden door de architectuur van de Grand Place. Geniet van een lokaal biertje op een gezellig terras. Maar vergeet vooral niet het kopje van het aapje te strelen met je linkerhand, want dit zou je geluk brengen voor minstens één jaar!

 • Bereikbaarheid: Grand Place en zijn symbolische aapje bevinden zich op 11 min. wandelen van het station van Bergen.
 • Meer info: www.mons.be

 

Het Museum van de Doudou bezoeken 

Het gevecht van Sint-Joris met de draak tijdens de Doudou-feesten in Bergen.

Ware folklore erkend door Unesco, de Doudou is de legendarische rituele Ducasse van Bergen. Het museum streeft ernaar deze eeuwenoude traditie op verschillende manieren in de kijker te zetten: historisch, antropologisch, wetenschappelijk, artistiek, vrijzinnig en religieus. Na je bezoek aan het Museum, kan je een wandeling maken in de Tuin van Mayeur, een oase van rust en kalmte.

 • Bereikbaarheid: het Museum van de Doudou en de Tuin van Mayeur bevinden zich op 12 min. stappen van het station van Bergen.
 • Adres: Grand-Place 27, 7000 Bergen
 • Meer info: Doudou-museum
 • Info over de Tuin van Mayeur

 

Je onderdompelen in de geschiedenis van Sint-Waltrudis 

De Collegiale Sint-Waltrudiskerk in Bergen tegen een stralend blauwel hemel.

Sint-WaltrudisBewonder de imposante collegiale Sint-Waltrudiskerk in Brabantsegotiek, met haar rijkdom aan architectonische schatten. Van de Gouden Koets tot de oude 16de eeuwseglas-in-loodramenvia de Schrijn van Sint-Waltrudis met de relieken van de patroonheilige van Bergen, je zal versteld staan door de historische en decoratieve rijkdommen van dit religieus heiligdom!

 • Bereikbaarheid: de Collegiale Sint-Waltrudiskerk is makkelijk te voet bereikbaar (5 min.) vanaf het station van Bergen.
 • Meer info: Sint-Waltrudis

 

Ludo en zijn Triobalade: laat je rijden! 

Een koppel tijdens een rondleiding in de stad in een triporteur

Wil je een totaal nieuwe ervaring beleven? Ludovic zal je tijdens een bijzonder originele rondleiding door de stad paf doen staan met zijn anekdotes over de stad aan het stuur van zijn sympathieke driewieler. Hij kent Bergen als zijn broekzak en bestuurt zijn Italiaanse triporteur met brio. Maak je keuzeuiteen van de thema-uitstapjes op www.triobalade.be. Aan jou la Dolce Vita!

 • Afspraak voor een uitstapje met Ludo?
 • Bereikbaarheid: de Grand Place bevindt zich op 11 min te voet vanaf het station van Bergen. 

Ga op bezoek bij de beroemde Vincent Van Gogh

Vrouw wandelt naar het huis van Vincent Van Gogh

Wist je dat Vincent Van Gogh hier in de buurt woonde? Onder de vele plaatsen waar de beroemde schilder ooit verbleefwaren twee huizenin de Borinage dartistieke bestemming van Van Gogh. Ga binnen bij de artiest zonder te kloppen! 

 • Huis Van Gogh in Cuesmes: Bereikbaarheidstap uit in het station van Bergen en neem de TEC-bus, lijn 6 Mons-Flénu-Mons. Het Huis Van Gogh in Cuesmes ligt op 6 min. stappen van de bushalte “Cuesmes Grand Marais”.
 • Huis Van Gogh in Colfontaine: Centre Culturel de Colfontaine (065 88 74 88). Bereikbaarheidstap uit in het station van Saint-Ghislainen neem de TEC-bus, lijn 1 Mons SNCB, tot de halte “Wasmes Place”.
 • Een originee lalternatiefsta puit in het station van Jemappes en kies voor departiculiere enlokales ociaal-collectieve taxi van Miss Deb a la solutionDéborah Garcia, een jonge inwoonster van Jemappes heeft in de regio een taxi dienst opgerichtop maat van humanitaire hulp tegen concurrerende prijzen

 • Info en tarieven: 065 33 55 80

Winkelen bij Grands Prés

Een vrouw met shoppingtassen

Zin om in de winkels te flaneren? Les Grands Prés is een innovatieve winkelruimte met meer dan honderd bekende merken, zoals een beroemde Zweedse meubelzaak en een supermarkt die behoort tot één van de modernste van het land.

 • Bereikbaarheid: stap uit in het station van Bergen en neem de TEC-bus, lijn 60 Grands Prés.
 • Meer info: Les Grands Prés

 

Dromen onder de gewelven van een oude gotische kapel in het Hôtel Dream ****

Uitzicht op Bergen vanuit het raam van hotel Dream

Wil jij een heerlijk nachtje doorbrengen in deze prachtige stad? Dream, is een oude neo-gotische kapel uit de 19e eeuw, met stijl gerestaureerd in een luxe hotel dat moderniteit en verleden combineert.

 • Bereikbaarheid: het hotel Dream bevindt zich in de Rue de la Grande Triperie 17 in Bergen op 13 min. stappen vanaf het station van Bergen.
 • Meer info: Le Dream Bergen

 

Stel jezelf vragen over de wereldoorlogen in het Mons Memorial Museum

Oude militaire medailles tentoongesteld in het Memorial Museum van Bergen en hun logo

Ontdek een plek met een unieke geschiedenis die de bezoeker informeert over de complexe fenomenen zoals de wereldoorlogen. Een permanente tentoonstelling schetst de militaire geschiedenis van de stad Bergen onder et Ancien Regime aan de hand van getuigenissen en tentoongestelde voorwerpen.

 • Adres: Boulevard Dolez 51, 7000 Bergen
  Zin in een rondleiding? Reservering via het Office du Tourisme of op 065 33 55 80
 • Bereikbaarheid: stap uit in het station van Bergen en neem de TEC-bus, lijn City0 Mons SNCB tot de halte “Mons Hôpital Saint-Joseph”. Het Museum bevindt zich op 2 min. wandelen van de halte.
 • Meer info: Mons Memorial Museum

Wist je dat? Je je Senior Ticket ook online kan kopen? Makkelijk en praktisch!

check2-anim