Al een hele tijd wil ik mijn partner in crime, mijn allerliefste mama, verrassen met een avontuur aan het water. De zee lijkt dan een zeer passende keuze. Maar nee, het is Namen dat ik uitkies voor onze twee dagen samen eropuit.

Met onze weekendtassen op de arm begint ons moeder-dochter uitje met wat keuvelen aan boord van de trein. Terwijl het panorama zich voor onze ogen ontvouwt, komen we in vakantiestemming. Amper enkele ogenblikken later komen we al aan in het station van Namen. 

Zonder aarzelen zetten we koers naar de "Grognon", het stuk land waar de Samber en Maas samenvloeien vlak voor de citadel. En dat op slechts 1 km te voet van het station.

Drijvend overnachten

Wat als we het vasteland nu eens zouden inruilen voor de Maas? Het uitzicht op de jachthaven met zoveel boten is ver verwijderd van het 'groene' beeld dat we hebben van de hoofdstad van Wallonië.

Hotelboot langs de Maas

Aan de Quai des Chasseurs Ardennais (ja, daar krijg je het echte Ardennen-gevoel) ligt onze hotelboot aangemeerd. Het is kapitein Marc-Yves Lesage die ons persoonlijk ontvangt met een welkomstdrankje.

 

Daarna ontdekken we onze cabine met zicht op de Maas. Heel gezellig! Op onze kamer kunnen tot 3 personen overnachten.

 

La valse Lente
Adres: quai des Chasseurs Ardennais – 5000 Namen

 

We nemen even de tijd om ons te settelen en dan vertrekken we richting centrum. We wandelen even en slechts een kruispunt en een brug verder bevinden we ons al in het centrum van de stad. Praktisch!

 

De kleine brug kijkt uit op de huizen met balkons gelegen aan de kant van de Samber. We zijn direct betoverd door de charme van de straatjes in het oude Namen. Het centrum barst van de cafés en restaurants, het ene nog leuker dan het andere.

Tapas land/zee

Op enkele stappen van de Place Marché aux Légumes met zijn terrasjes, in een van de mooie voetgangersstraten van het centrum kiezen we voor een tapasbar om onze honger te stillen. We vallen voor de vintage sfeer van La Cantina.

Bord met 3 gamba’s in een tapasbar in Namen

Hier proeven we van een kleurrijk bordje. De planchas en tapas zijn perfect gekruid en de porties zijn ideaal om te delen met twee of onder vrienden. We kozen voor de ravioli van kreeft en gambas. Dit gerechtje was goed om in thema te blijven, maar niet over the top.

 

La Cantina
Adres: rue de la Halle 2 – 5000 Namen

Een lange kalme rivier

De avond valt en we keren terug naar "La Valse Lente", onze bijzondere gîte voor die nacht. We hadden graag de jacuzzi op het terras uitgeprobeerd, maar het kille weer leende zich er niet toe. Echt jammer.

 

We bewonderen de Maas vanuit de patrijspoort, het is rustig en we hebben het gevoel dat we ergens heel ver weg van Namen zijn…

 

Drie reddingsvesten sieren onze kamer. Je kan moeilijk ontkennen dat we ons aan boord van een boot bevinden. Maar dan wel zonder zeeziek te zijn. Niets beweegt. In alle rust vallen we in slaap.

Zonsopgang vanop een boot op de Maas

Bij het wakker worden zien we aan de ene kant een boot voorbijglijden, aan de andere kant enkele joggers en fietsers. De badkamer in onze hut nodigt ons uit voor een verkwikkende douche.

 

En hup, we zijn klaar om onze gastheer op te zoeken die zich ontfermt over het ontbijt. Er is voor ieder wat wils: warme en koude dranken, brood, croissants, brioches, fruit, zuivelproducten, … Kortom, een vijfsterrenontbijt in een heel vriendelijke sfeer. Een absolute must om te proeven zijn de huisgemaakte confituren. Overheerlijk!

Een royaal ontbijt gevolgd door een wandeling naar de Citadel van Namen

Waarom niet even afdwalen voor een minicruise om te genieten van de schoonheid van de Maasvallei? Voor een paar uur, een dag of zelfs langer? Dat is wat de kapitein ons voorstelt, maar voor ons is het tijd om onze tocht verder te zetten.

 

Hoewel er fietsen beschikbaar zijn op het dek van de boot, trekken we onze stapschoenen aan en beginnen we met de beklimming naar de Citadel.

Erfgoed in een rotsblok

Het zachte weer zorgt voor een aangename wandeling. We beginnen aan de klim. Maar het loont de moeite: de Citadel biedt een prachtig uitzicht op Namen.

 

Je kan de Citadel ontdekken via de voetgangerscircuits in open lucht of op ondergrondse ontdekking gaan in het netwerk van galerijen. Aan jou de keuze. Wij kiezen ervoor om buiten te flaneren.

 

De Citadel
Adres: route Merveilleuse – 5000 Namen

Onder de Italiaanse vlag

Voor de lunch mikken we op een restaurant met een mediterraans smakenpallet. We kiezen voor een plek die heel populair is bij locals. Vooral het aanbod van fijne delicatessen met een klein Italiaans accent spreekt ons aan.

Een broodje met tapenade in een mediterraans restaurant

Een verleidelijk menu suggereert dat we een keuken zullen proeven op basis van de olijfolie die in de winkel wordt aangeboden.

 

Onze borden waren meer dan goed gevuld. Geen plaats meer voor een dessert!

 

L’Huile sur le feu
Adres: rue de Marchovelette, 19 – 5000 Namen

Verzameling van mooie dingen

Het charmante voetgangersgebied van Namen wacht op ons voor een namiddag shoppen. De grote winkelketens bevinden zich allemaal in de buurt van de rue de Fer en de rue de l'Ange.

 

Wanneer we afdwalen naar de aangrenzende steegjes en pleintjes doen we enkele mooie ontdekkingen.

De gevel van een gebouw bedekt met een street art fresco en kerktoren in de zon

Ontelbare leuke winkels

Een concept store met duizenden originele ideeën: meubels, kamerparfums, sieraden, servies, gadgets zoals leuke magneten.

Kleurrijke magneten met leuke boodschappen en een klassieke theepot met bloemen

Lèche vitrine
Adres: rue de l’Ouvrage, 8B – 5000 Namen

 

Of wat dacht je van een theehuis met een zeer uitgebreide keuze aan thee en kruideninfusies? Er is voor elk wat wils: van klassieke Theodor-thee tot oriëntaalse smaken zoals een typische Chinese thee.

 

Le Fossé Fleuri
Adres: rue des Fossés Fleuris, 45 - 5000 Namen

 

It's always tea time!

Na deze tocht door de oude wijk, houden we een kleine gastronomische pauze. En wat een verrassing: de cupcake die we kozen was even lekker als mooi. Een schot in de roos!

Smakelijke cupcakes versierd met aardbeien, bosbessen en botercreme

Les Cup’inn
Adres: rue Haute Marcelle 11 - Namen

Wat een plezier om deze mooie tweedaagse te hebben mogen delen met mijn allerliefste mama. 
De tijd is voorbij gevlogen. Dat is de magie van nieuwe ervaringen! 
We vertrekken terug richting station en tijdens de terugweg komen we met onze beide voetjes terug op de grond.

check2-anim