Duurzaam, lief voor de portemonnee en in harmonie met de circulaire economie: tweedehands shoppen biedt het allemaal. Maar waar vind je in Antwerpen duurzame adresjes? Wij selecteerden duurzame modeboetieks die een hart hebben voor mooi design én voor mens & planeet.

Aangeraden aankomststation: Antwerpen-Centraal
Hoe verplaats je je in de stad?

Het programma van de dag

Stap uit aan het station Antwerpen-Centraal en ga op weg naar de eerste halte:
 • Hou je van wandelen? Deze route brengt je voorbij de drempel van 10.000 stappen per dag die wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie om fit te blijven, gezond te blijven en je gewicht te beheersen.
 • Liever sneller? Kies dan voor een deelfiets of -step. Download de app van de vervoersmaatschappij op je smartphone en je bent zo klaar om te vertrekken.
 1. Studio Play, Kammenstraat 72 in Antwerpen
  Studio Play is een grote, goedgemutste concept store waar je unieke, duurzame merken voor zowel jong als oud scoort. Van alledaagse benodigdheden zoals verzorgingsproducten, kleding & schoenen tot decoratie en meubilair: elk product wordt gekenmerkt door eerlijke handel, recycling of upcycling en een eco-bewuste benadering. Op zoek naar een origineel, milieuvriendelijk en betaalbaar cadeautje? Stap dan binnen bij deze levendige en duurzame boetiek in het hart van Antwerpen.  

 2. RobuustThe Zero Waste Shop, Reyndersstraat 2 in Antwerpen
  Boodschappen doen zonder achteraf veel verpakkingen weg te moeten gooien? Da's simpel wanneer je naar een verpakkingsvrije winkel gaat! Bij Robuust! vind je alle producten die je ook in de supermarkt koopt: van fruit, groenten, vers brood en pasta tot schoonmaakproducten. Het grote verschil? Wanneer je een bezoekje brengt, neem je zelf potjes en flesjes mee. Dankzij deze zero-waste levensstijl beperk je je impact op de planeet en steun je de lokale economie.

 3. Foodmaker, Meir 27 in Antwerpen
  Foodmaker is zo'n restaurant dat z'n eigen groenten met respect voor het milieu verbouwt en met liefde (veganistische) maaltijden bereidt, van het veld rechtstreeks op jouw bord. Hier smul je dus van heerlijke gerechten boordevol ingrediënten die gezond zijn voor jou en voor onze planeet. Weg met kunstmatige smaakstoffen, conserveringsmiddelen of mayonaise. Hallo seizoensgroenten en biologische ingrediënten uit de lokale landbouw.

 4. Graanmarkt 13, Graanmarkt 13 in Antwerpen
  In deze multibrand conceptstore vind je alleen zorgvuldig geselecteerde items met een sterke focus op duurzaamheid, relevantie, eerlijkheid en puurheid. Maar eigenlijk overstijgt Graanmarkt 13 het concept van een winkel. Het is een fusion van een restaurant en een boetiek, waar high-end mode en unieke designeritems samenkomen met verzamelobjecten van uitzonderlijke kwaliteit. Een niet te missen streekproduct? Antwerpse stadshoning, rechtstreeks afkomstig uit de daktuinen van de stad. Lekker!

 5. RIOT, Lange Koepoortstraat 46-48 in Antwerpen
  Deze vintage shop doorbreekt het traditionele idee van tweedehandskleding en staat bekend om zijn assortiment eigenzinnige, unieke items van topkwaliteit. Altijd op zoek naar nieuwe stijlen en trends, is dit dé winkel voor fijne items (veelal uit de jaren '90) of zeldzame accessoires.

 6. KIEZ, Minderbroedersrui 55 in Antwerpen
  Tegenwoordig shop je ook huidverzorgingsproducten en mooie lingerie met een hart voor de planeet. En als het aan KIEZ ligt, ook met een hart voor je eigen lichaam. Deze boetiek richt zich niet alleen op een milieubewust en ethisch gebruik van materialen, maar ook op een goed verzorgd lichaam. Met zowel heren- en dameslingerie (Made in Europe) als ecologische cosmetica en natuurlijke verzorgingsproducten KIEZ je voor minimale verspilling en maximaal comfort. Hier vind je producten van Jojobacare, een Belgisch merk dat zijn eigen bloemen en planten kweekt.

 7. Kringwinkel Le Circuit, Jef Cassiersstraat 29 in Antwerpen
  Om deze winkel te bereiken neem je de deelfiets (3 km) of het openbaar vervoer van De Lijn.
  Bij Le Circuit ontdek je een uitgebreide collectie tweedehandskleding, decoratie, elektronica en gebruikte fietsen. Maar vergelijk Circuit niet met de typische kringwinkel die je al kent. Hier komen verschillende duurzame ondernemers samen onder één dak om hun producten en diensten aan te bieden. Zo koop je er niet alleen een tweedehandsbroek, maar laat je 'm ook meteen inkorten. Het aanbod varieert dus, maar duurzaamheid, circulariteit en ecologie staan altijd centraal.   

 8. Bar Just, Jef Cassiersstraat 29 in Antwerpen (naast de Kringwinkel)
  Geniet voordat je je dagje duurzaam shoppen afsluit nog even van een fairtradekoffie bij Bar Just. Deze karaktervolle koffiebar van Oxfam Wereldwinkels zet in op fairtraideproducten en verzet zich tegen (vervuilende) (over)productie. Koffiedik wordt door hen bijvoorbeeld gebruikt als meststof voor planten in de lokale moestuin, waar ze groenten kweken voor snacks. De bar is volledig uitgerust met gerecycleerde materialen en schenkt drankjes om mee te nemen in een herbruikbare koffiecup van Billie.  

Voor de terugreis is Antwerpen-Zuid het dichtstbijzijnde treinstation, op slechts 15 minuten wandelen van Bar Just. Heb je wat extra tijd? Geniet van de bruisende wijk 't Zuid, van het park en van het speelplein voor de kinderen.

Voor fijnproevers met een voorkeur voor vlees biedt restaurant Maven vlees van de hoogste kwaliteit van Europese boerderijen waar het vee vrij in de weide kan rond lopen en een aangepaste voeding krijgt. Een van de specialiteiten van het huis is het brede aanbod van verschillende Europese runderrassen.

Om alles te weten te komen over de eco-verantwoorde initiatieven van de stad, herontdek Antwerpen met de Eco Tours: een rondleiding van twee en een half uur door de stad en trendy en duurzame adresjes, ontmoetingen met alledaagse helden, tips en trics voor thuis en extra inspirerende documentatie.
check2-anim
loader