Gelegen in het noorden van ons vlakke land, krioelt het in Antwerpen, Europese hoofdstad van mode en diamant, van ondernemende en associatieve initiatieven rond ecologische transitie. Van biologische dakboerderijen tot plekken gewijd aan de circulaire economie, de stad weet iedereen die zich zorgen maakt over duurzame consumptie te verleiden.

Aangeraden aankomststation: Antwerpen-Centraal
Hoe je te verplaatsen in de stad:

Het programma van de dag

Stap uit aan het station Antwerpen-Centraal en ga op weg naar de eerste halte:
 • Als je van wandelen houdt, brengt de route van vandaag je voorbij de drempel van 10.000 stappen per dag die wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie om fit te blijven, gezond te blijven en je gewicht te beheersen.
 • Als je de voorkeur geeft aan een sneller transportmiddel, kies dan voor een deelfiets of – step. Hiervoor moet je enkel de app van de vervoersmaatschappij op je smartphone downloaden en je bent klaar om binnen enkele minuten te vertrekken.
 1. Cadeau-ideeën in overvloed bij Studio Play, Kammenstraat 72 in Antwerpen
  Eerste stop van de dag bij Studio Play: een winkel met alledaagse artikelen uit eerlijke handel, upcycling en eco-verantwoordelijke sectoren. De ecologische waarde van elk product wordt gekwantificeerd: ecotextiel, biologisch afbreekbaar, gerecycleerd, koolstofvoetafdruk... Het is het juiste plan om originele, ecologische en betaalbare cadeau-ideeën te vinden.

 2. Kies voor kurk bij Captain Cork, Hoogstraat 63 in Antwerpen
  Kurk is een nobel, resistent en duurzaam materiaal dat uit de schors van kurkeiken vervaardigd wordt. Het is momenteel het beste alternatief voor leer: licht, elastisch, ondoordringbaar, isolerend en vuurbestendig. In deze winkel vind je een uitgebreid aanbod aan lederwaren, portefeuilles, handtassen, modeaccessoires en yogamateriaal.

 3. Gaan voor zero-waste bij Robuust, Reyndersstraat 2 in Antwerpen
  Als je vervuiling en overconsumptie van verpakkingen wilt aanpakken, neem dan een kijkje in deze winkel die gewijd is aan de zero-waste levensstijl. Ontdek ecologisch gecertificeerde hygiëne- of schoonmaakproducten en alles wat je nodig hebt om te koken met je bulkaankopen! Sorteren, opruimen en de impact op de planeet beperken, zijn de belangrijkste waarden van Robuust.

 4. Van het veld op het bord bij Foodmaker, Meir 27 in Antwerpen
  Dit restaurant biedt je smakelijke maaltijden, bestaande uit verse en smakelijke gerechten die gezond zijn voor jou en voor onze planeet. Het concept: geen kunstmatige smaakstoffen, conserveringsmiddelen of mayonaise, maar veel seizoensgroenten en biologische ingrediënten uit de lokale landbouw. Het restaurant serveert veganistische maaltijden en kweekt zijn eigen groenten. Trakteer jezelf voordat je weer op pad gaat!

 5. Trakteer jezelf op kwaliteitsartikelen bij Graanmarkt, Graanmarkt 13 in Antwerpen
  In deze conceptstore vind je alleen zorgvuldig geselecteerde items: resistent, duurzaam en relevant. Een boetiek waar avant-garde high-end mode en eigenzinnige designeritems en verzamelobjecten samenkomen, waarvan de kwaliteit je een leven lang van dienst zal zijn. Een niet te missen streekproduct? Antwerpse stadshoning, rechtstreeks geproduceerd uit de daktuinen van de stad. Lekker!

 6. Ga op ontdekking in de modearchieven bij RIOT, Lange Koepoortstraat 46-48 in Antwerpen
  Deze vintage winkel gooit het algemene idee over tweedehandskleding overboord en staat bekend om de verkoop van eigenzinnige, niet-van-deze-wereld artikelen van hoge kwaliteit. Altijd op zoek naar nieuwe stijlen en trends, dit is DE winkel om te bezoeken als je op zoek bent naar een uniek stuk of onvindbare accessoires.

 7. Draag duurzaam ondergoed van KIEZ, Minderbroedersrui 55 in Antwerpen
  Stoppen met het vervuilen van de planeet omvat ook de dagelijkse huidverzorging. Bij Kiez vind je ecologische cosmetica en natuurlijke verzorging. De winkel verkoopt artikelen van Jojobacare, een Belgisch merk dat zijn eigen bloemen en planten kweekt. Hier is alles voorzien om verspilling te minimaliseren en resultaten te maximaliseren. Daarnaast is het de perfecte plek om duurzame heren- of dameslingerie te kopen, made in Europe.

 8. Recyclage vieren bij Kringwinkel Le Circuit, Jef Cassiersstraat 29 in Antwerpen
  Om deze winkel te bereiken neem je de deelfiets (3 km) of het openbaar vervoer van De Lijn.
  Het doel van het Le Circuit-complex is om de circulaire economie terug te brengen tot de kern van ecologisch zorgen. Recycling, hergebruik, reparatie,...  keer op keer, geeft iedereen toegang tot de juiste materialen tegen lage kosten en helpt zo de hulpbronnen van onze planeet te behouden. In deze kringwinkel vind je een grote collectie kleding, decoratie, elektronica en gebruikte fietsen.

 9. Je smaakpapillen verwennen met een mokka bij Bar Just, Jef Cassiersstraat 29 in Antwerpen (naast de Kringwinkel)
  Ga voordat je je dagje duurzaam shoppen afsluit nog even genieten van een fairtradekoffie bij Bar Just (Oxfam-initiatief). Het karaktervolle etablissement positioneert zich tegen overproductie en vervuilende productie en biedt alternatieven. Het koffiedik wordt gebruikt als mest voor planten in de lokale moestuin, waar groenten voor snacks gekweekt worden. De bar is volledig ingericht met gerecycleerde voorwerpen en schenkt zijn dranken to-go in de Billie-cup, een prachtige herbruikbare koffietas.

Voor de terugreis kan je de trein nemen in Antwerpen-Zuid, op 15 minuten wandelen van Bar Just. Als je nog wat tijd over hebt, kan je onderweg nog wat genieten van het park en het speelplein voor de kinderen.

Voor fijnproevers met een voorkeur voor vlees biedt restaurant Maven vlees van de hoogste kwaliteit van Europese boerderijen waar het vee vrij in de weide kan rond lopen en een aangepaste voeding krijgt. Een van de specialiteiten van het huis is het brede aanbod van verschillende Europese runderrassen.

Om alles te weten te komen over de eco-verantwoorde initiatieven van de stad, herontdek Antwerpen met de Eco Tours: een rondleiding van twee en een half uur door de stad en trendy en duurzame adresjes, ontmoetingen met alledaagse helden, tips en trics voor thuis en extra inspirerende documentatie.
check2-anim
loader