Het centrum van de hoofdstad is een paradijs voor wie houdt van shoppen en ongewone boetiekjes. Het is een uitzonderlijke bestemming om te shoppen als je houdt van wandelen in mooie wijken met een gevarieerde architectuur, slenteren in een groene stad terwijl je een wafel eet en de culturele diversiteit van het centrum van Europa waardeert. Bovendien is Brussel zeer goed bereikbaar met de trein.

Aangeraden aankomststation: Brussel-Zuid
Hoe je te verplaatsen in de stad:
 • te voet (ongeveer 10 km)
 • elektrische steps of deelfietsen (Dott, Lime, Bird, Poppy…)
 • openbaar vervoer van de MIVB

Het programma van de dag

Stap uit aan het station Brussel-Zuid en ga op weg naar de eerste halte:
 • Als je van wandelen houdt, brengt de route van vandaag je voorbij de drempel van 10.000 stappen per dag die wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie om fit te blijven, gezond te blijven en je gewicht te beheersen.
 • Als je de voorkeur geeft aan een sneller transportmiddel, kies dan voor een deelfiets of – step. Hiervoor moet je enkel de app van de vervoersmaatschappij op je smartphone downloaden en je bent klaar om binnen enkele minuten te vertrekken.
 1. Zero waste bij Yuman, Charleroise Steenweg 123 in Sint-Gillis
  Ontdek deze boetiek met als belangrijkste waarde circulaire economie. Ontdek kleding, cadeau-ideeën, cosmetische en hygiënische producten, reinigingsproducten in bulk, en alles wat je nodig hebt voor een zero waste-levensstijl op een oppervlakte van 900m²! Alles werd er gemaakt met gerecycleerde materialen, ecologisch ontworpen, op basis van natuurlijke materialen om de impact op de planeet zo laag mogelijk te houden.

 2. Koopjes bij Les Petits Riens, Amerikaansestraat 101 in Elsene
  Sinds 1937 zet de vereniging zich in voor een eerlijkere en meer solidaire wereld. 27 merken in heel België bieden voorwerpen, kleding, toestellen en heel wat andere zaken aan die dankzij de korte keten elk jaar een tweede leven krijgen. Jouw aankopen worden niet alleen zorgvuldig geselecteerd voordat ze in de rekken worden geplaatst, maar financieren ook sociale acties zoals huisvesting of sociale steun voor de meest kansarmen. Kleding, accessoires, meubels, decoratie, fietsen, huishoudtoestellen, boeken, … Met jouw ecocheques kan je werkelijk ALLES wat je hier vindt kopen.

 3. Ontdek nieuwe soorten fastfood bij Pois Chiche, Kapellemarkt 15 in Brussel
  Pois Chiche, gelegen tussen de levendige wijk Marollen en de Zavel, is een oriëntaals bar-restaurant dat smakelijke en milieuvriendelijk bereide street food aanbiedt. Van falafels met dipsaus tot sandwiches en gemengde gerechten, het restaurant biedt een uitgebreid gamma van traditionele en huisgemaakte recepten, met ingrediënten rechtstreeks van het veld. Ter plaatse proeven of mee te nemen.
  Voordeel? Als je gehaast bent of je geen zin hebt om aan te schuiven, kan je je maaltijd op voorhand bestellen en kiezen om hoe laat je ze aan de kassa wil afhalen. Easy peasy!

 4. Blijvende muziek bij 72 Records, Zuidstraat 72 in Brussel
  Hoewel het streaming-tijdperk de afgelopen jaren is gegroeid, zijn veel muziekliefhebbers nog steeds op zoek naar hun muziek. En des te beter, want de milieu-impact van muziekstreaming is verre van neutraal: centra moeten al deze mobiele digitale data continu delen ten koste van een hoog energieverbruik. Mis de 72 Records-winkel in het stadscentrum niet om je je favoriete nummers aan te bieden op een medium dat de tand des tijds heeft doorstaan: vinyl. Je zult er veel vintage vinyls vinden, unieke en moeilijk te vinden muzikale K7's, en t-shirts van indiebands, in een zeer unieke sfeer.

 5. Ga voor je cadeau-ideeën naar Orybany, Sint-Goriksplein 18 in Brussel
  In de ethische en duurzame winkel vind je een originele selectie kleding, sieraden, modeaccessoires, afvalvrije artikelen of decoratieve voorwerpen, afkomstig van een gemeenschap van lokale ambachtslieden en ontwerpers. Alle producten zijn van hoge kwaliteit en komen uit upcycling of overcycling, een grote trend in de circulaire economie. Als het om ecologie gaat, telt elk klein gebaar, een goede reden om duurzame geschenken te geven aan jouw dierbaren.

 6. Kunstwerken bij Artisans sans carbone, Galerie Ravenstein 17-19 in Brussel
  Kunst kan ook ecologisch zijn in deze boetiek in de befaamde Galerie Ravenstein, op een steenworp afstand van het Centraal Station. Artisans Sans Carbone biedt unieke creaties of kleine series gemaakt door lokale ambachtslieden en kunstenaars gespecialiseerd in upcycling. De meerderheid van de creaties wordt ter plaatse gemaakt, waardoor je ook creaties op maat kan verkrijgen en de kunstenaars kan ontmoeten.

 7. Kijk eens naar de stijlvolle brillen bij Bidules, Ravensteinstraat 44 in Brussel
  Een uniek, uitzonderlijk en vintage montuur aan een spotprijs? Dat kan bij Bidules, een onderneming die de wereld rond reist op zoek naar unieke monturen die al jaren meegaan. Hun credo? Op jacht gaan naar de mooiste brillen en ze herstellen om je buitengewone vintage modellen aan te bieden. Een boetiek voor iedereen die de ogen niet in de zak heeft.

 8. Ontspannen bij Tandem, Kunstlaan 7 in Sint-Joost-ten-Node
  Mis dit fietscafé op 700 meter van het Warandepark niet. Of het nu gaat om een hapje eten, je fiets laten repareren, deelnemen aan een seminarie, brunchen met de kinderen, een afterwork met vrienden, een gastronomische koffie delen of een leuk cadeau zoeken, er zijn genoeg redenen om bij Tandem langs te gaan.

Voor de terugreis kan je de trein nemen in Brussel-Centraal, op 15 minuten wandelen van Tandem. Wandel door het Warandepark, snuif zijn warme sfeer op en daal af naar de perrons via de Galerie Ravenstein.

Fijnproevers, ontdek het Good Food Resto Label. Leefmilieu Brussel ondersteunt actief restaurants die betrokken zijn bij een duurzame aanpak. Er zijn meer dan 70 restaurants te ontdekken in de hoofdstad.

Je wil Brussel anders bezoeken? Ontdek Brussels Greeters: vrijwillige gidsen die tijdens een bezoek hun favorieten, hun buurt en anekdotes delen. Deze locals bieden ongewone en originele bezoeken, volledig gratis en verwelkomen tot 6 personen, alles in een ontspannen sfeer.
check2-anim