Een dagje shoppen in Gent is een unieke ervaring. De stad heeft de grootste commerciële voetgangerszone van het land en een gevarieerd aanbod aan markten en winkels, elk op een steenworp van elkaar verwijderd. In Gent wordt er bijzondere aandacht besteed aan boetiekjes die fairtrade en duurzame artikelen aanbieden. We hebben een programma voor je samengesteld voor een lange dag windowshopping. Volg de gids!

Aangeraden aankomststation: Gent-Sint-Pieters
Hoe je te verplaatsen in de stad:

Het programma van de dag

Stap uit in Gent-Sint-Pieters en ga op weg naar de eerste halte:
 • Als je van wandelen houdt, brengt de route van vandaag je voorbij de drempel van 10.000 stappen per dag die wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie om fit te blijven, gezond te blijven en je gewicht te beheersen.
 • Als je de voorkeur geeft aan een sneller transportmiddel, kies dan voor een Blue Bike-fiets. Hiervoor moet je een account aanmaken op de site van Blue Bike, je abonnement op je MoBIB-kaart laden en je bestelling valideren bij het Blue Bike fietspunt van het station Gent-Sint-Pieters.
 1. Ontdek de zeepziederij bij Adama, Koningin Astridlaan 176 in Gent
  De zeepziederij is het natuurlijke proces waarbij oliën en vetten omgezet worden in zepen. Bij Adama worden alle zepen kleinschalig en met de hand gemaakt. De ingrediënten worden met zorg uitgekozen met biologische en fairtrade labels, soms rechtstreeks van de boer of producent. Er worden geen onnodige ingrediënten toegevoegd tijdens het proces. De zepen worden volgens het koude proces gemaakt waardoor de oliën en hydrolaten hun kwaliteit behouden.

 2. Muziek van alle tijden bij Vynilla, Sint-Kwintensberg 38 in Gent
  Hoewel het streaming-tijdperk de afgelopen jaren is gegroeid, zijn veel muziekliefhebbers nog steeds op zoek naar hun muziek. En des te beter, want de milieu-impact van muziekstreaming is verre van neutraal: centra moeten al deze mobiele digitale data continu delen ten koste van een hoog energieverbruik. Mis de Vynilla-winkel niet, in het hart van de studentenwijk, om je favoriete liedjes te vinden op een drager die bestand is tegen de tijd: vinyl.

 3. Werken aan een betere wereld bij Oxfam Bookshop, Sint-Amandstraat 16 in Gent
  Zet jij je in voor het verdedigen van de mensenrechten? In de rekken liggen honderden boeken te wachten om gelezen te worden. Je kunt ze voor een prikje kopen en alle opbrengsten gaan rechtstreeks naar Oxfam-projecten over de hele wereld. Het plezier van lezen gecombineerd met het plezier van goed doen voor de planeet: check!

 4. Het beste van tweedehands bij Think Twice, Brabantdam 14 in Gent
  Think Twice is een van de belangrijkste winkelketens in België die duurzame mode promoten met vintage en tweedehands kleding. Je vindt er alles wat je wilt: kleding, schoenen en modeaccessoires. Hun missie? Duurzaamheid, toegankelijkheid en sociale verantwoordelijkheid verspreiden en tegelijkertijd een organisatie blijven die de gemeenschap verrijkt.

 5. Aan tafel! We laten ons gaan bij Frituur Tartaar of bij Eat Love Pizza, in Gent

  > Frituur Tartaar, Heilige Geeststraat 3 in Gent
  De frituur is dagelijks geopend van 11u30 tot 22u en biedt een volledig assortiment zelfgemaakte producten gemaakt met ingrediënten van lokale gewassen. Gepassioneerd door aardappelen en Belgische frietjes, serveert de eigenaar zijn eigen specialiteiten zoals de bietenburger of hun heerlijke broccolibeignets vergezeld van verse zelfgemaakte tartaar. Vegans welkom!

  > Eat Love Pizza, Ajuinlei 10 in Gent
  's Avonds geopend, maar ook voor lunch op zaterdag en zondag, Eat Love heeft als missie om  een voorproefje te geven van de traditionele Italiaanse keuken, terwijl het een korte voedselvoorzieningsketen, lokale biologische boeren en echte producenten ondersteunt. Benvenuti a tutti e buon appetito!

 6. Alles voor kinderen en baby’s bij Zusse, Bennesteeg 4 in Gent
  Haast je naar deze premium tweedehandswinkel voor kinderkleding en speelgoed. Spullen voor de allerkleinsten worden vaak maar kort gebruikt. Na gebruik zijn de meeste nog zo goed als nieuw. Door objecten opnieuw te gebruiken, worden de hulpbronnen van de planeet gespaard. Precies wat we zochten!

 7. Juwelen van Belgische designers bij Het Cooremetershuys, Graslei 12 in Gent
  Achter een middeleeuwse gevel bevindt zich een winkeltje met een uitzonderlijke juwelencollectie, een waaier aan originele handtassen en rugtassen, elegante hoeden en handschoenen, vaak van Belgische ontwerpers. Je vindt er ook aardewerk en andere stijlvolle interieurartikelen.

 8. Traditionele snoepjes bij Temmerman, Kraanlei 79 in Gent
  De eerste snoepwinkel van Temmerman stamt uit 1904 en is in de loop der jaren uitgegroeid tot de oudste snoepwinkel van de regio. Het familiebedrijf heeft een echte passie voor zoetigheid, peperkoek, chocolade en thee en wil deze rijke traditie voor de komende generaties behouden. Door trouw te blijven aan de originele recepten, hebben de snoepjes de kwaliteit en de typische smaak van uit je kindertijd. Naast enkele van hun specialiteiten zoals cuberdon, wippers en poepkes, vind je er drop, gummies, caramels, marshmallows en nougats die op ambachtelijke wijze worden geproduceerd.

 9. Een berg aan cadeau-ideeën bij Catalogus, Oudburg 60 in Gent
  Catalogus biedt je merken en artikelen aan die op een duurzame manier zijn ontworpen door Belgische en Gentse designers. De collectie omvat handgemaakte sieraden en accessoires, lederwaren, keramiek, fairtrade cosmetica, kleding en textiel, papierwaren en lifestyleboeken.

 10. Een glaasje drinken bij Le Bal Infernal, Kammerstraat 6 in Gent
  Deze café-bar nodigt je uit voor een drankje of een hapje, maar ook voor het verslinden van een goed boek. Waarom? De muren zijn volledig in beslag genomen door goed gevulde boekenkasten, aangezien dit een "gebruikt-boekencafé" is. Je kunt dus ter plaatse een boek lezen of inruilen voor een eigen exemplaar. Veel mensen schrijven een opdracht op de titelpagina van de boeken die ze achterlaten, waardoor je het gevoel hebt in contact te zijn met veel andere lezers.

 11. Gaan voor zero waste bij OHNE, Steendam 68 in Gent
  Bij OHNE koop je zonder verpakking, biologisch en lokaal. Kies voor afvalvrij en maak een verschil voor onze planeet met onverpakte en herbruikbare biologisch afbreekbare producten. De winkel verkoopt lokale voedingsproducten, waardoor de afstand tussen de boerderij en je bord kleiner wordt. Je vindt er ook alles wat je nodig hebt om je keuken of badkamer om te toveren tot een afvalvrije tempel.

Voor de terugreis kan je de trein nemen in Gent-Dampoort, op 10 minuten wandelen van OHNE of op 3,5km van station Gent-Sint-Pieters.

Voor fruitliefhebbers organiseert de stad Gent in het najaar een originele pluk: "Pluk" verbindt mensen met overtollig fruit in eigen tuin of boomgaard en mensen die fruit zoeken om te plukken. Tijdens de plukacties leren de vrijwilligers de deelnemers hoe ze de rijpe vruchten op de juiste manier kunnen plukken. Plukkers mogen een deel van de oogst mee naar huis nemen. Om alle pluklocaties te vinden, raadpleegt u de online kaart en selecteert u de tag "Buurtfruit".

Om de stad op een andere manier te ontdekken, doet u een beroep op de Gentse Gidsen die de principes van duurzaam toerisme ondersteunen. Bezoeken aan de stad worden te voet of met de fiets gedaan, met aandacht voor veiligheid. Er worden verschillende rondleidingen door de stad aangeboden, afhankelijk van de smaak en interesses van elk.
check2-anim