Net op de rand van de Vlaamse Ardennen ligt Geraardsbergen. Spring op de trein en reis naar de stad van de drie ‘M’-en. Benieuwd waarvoor deze ‘M’-en staan? Ga dan mee op ontdekking door de stad.

1. Rijk aan cultuur

Laat ons beginnen bij de eerste ‘M’ van Geraardsbergen: Manneken Pis. Het manneken bevindt zich op de Markt. Vanaf het station is het zo’n 10 minuutjes wandelen tot aan het monument. Wist je trouwens dat het exemplaar in Geraardsbergen het oudste is? Meer dan 160 jaar ouder dan het Brusselse! De inwoners van de stad zeggen vaak laconiek: “Toen Manneken Pis van Brussel aarzelend begon te sputteren, had die van ons al de hele Dender onder geplast.”
Manneken Pis van Geraardsbergen
Meer informatie over het Geraardsbergse Manneken Pis vind je in het Manneken Pis museum op het gelijkvloers van het stadhuis. Hou je van vintagespullen of ben je gewoon gek op marktjes? Kom dan zeker eens naar Geraardsbergen op een zondag: van april tot oktober is er wekelijks rommelmarkt op de Markt van 8u tot 13u.
rommelmarkt in Geraardsbergen.
Leuk weetje: als je door de stad wandelt, houd dan zeker even halt bij de borden die de straatnamen aangeven. Onder de straatnaam in het Algemeen Nederlands, kan je de naam ook lezen in het Giesbaargs Dialect. Als je aan een bewoner van de stad de weg naar de Lesjkestroëte (Lessensestraat) vraagt, zal hij je met plezier de weg wijzen.

Nog een tip voor cultuurliefhebbers: musea Hunnegem in de Gasthuisstraat (nummer 100-104) zijn zeker ook een bezoekje waard.

Straatnaambordje in de Lessensestraat in Geraardsbergens

2. Zalig fietsen

Fietsen brengt me naadloos bij de tweede ‘M’. Je kan het misschien al raden... Inderdaad, ik heb het over de (Kapel)Muur van Geraardsbergen. Daag jezelf uit en fiets een van de meest legendarische beklimmingen van België op. Huur een fiets ter plaatse: Fietsen Tony Bracke bevindt zich op wandelafstand van het station, maar je kan natuurlijk ook een Blue-bike nemen!

Er zijn heel wat uitgestippelde fietsroutes in de buurt van of in Geraardsbergen zelf. In het infokantoor Visit Geraardsbergen op de Markt kan je gratis wandel- en fietskaarten verkrijgen.

3. Prachtige natuur

Alle wegen lijken naar boven te leiden in Geraardsbergen. Voorzie dus zeker stevig schoeisel als je de stad bezoekt. Vanaf de Markt bereik je makkelijk de Vesten. Nadien gaat het nog iets steiler omhoog en kom je uit aan de Oudenbergkapel. Je zal zien, de klim is zeker de moeite waard: op de top wacht je een prachtig uitzicht over Geraardsbergen en zijn deelgemeenten.
De wandelroute “Op de flanken van de Muur” voert je door het Raspaillebos en open velden in Geraardsbergen en zijn deelgemeenten. Er zijn verschillende vertrekplaatsen en de route is volledig bewegwijzerd met wandelknooppunten. Eenvoudig en ontspannend, zeker de moeite waard!
In het blogartikel Geraardsbergen die schone, van top tot teen vind je een volledig uitgestippelde wandeling door de stad en langs de Dender. Natuur en cultuur in één wandeling!

Blijf je wat langer in de buurt? Neem dan de trein van Geraardsbergen naar Schendelbeke en breng een bezoekje aan het Provinciaal Domein De Gavers. Neem een duik in het Gaversbad, wandel rond het domein, speel een spelletje minigolf, …

Domein Oudenberg op de top van de Oudenberg in Geraardsbergen

4. Amusement verzekerd

Ontdek stad Geraardsbergen op een unieke manier dankzij City Golf©. Geniet van een stadswandeling in combinatie met een spelletje golf. Het beste van al: je wordt mee op sleeptouw genomen door een local!
Rommelmarkt op de Grote Markt van Geraardsbergen vlak voor het stadhuis
Are you in for a game? Dan zijn de escape room Maison Mystique of Bowling De Kaai misschien iets voor jou! Probeer de code te kraken en een van de twee kamers van Maison Mystique te verlaten. Bowling de Kaai is een plek voor het hele gezin waar je gezellig samen kunt bowlen of een lasergame kan spelen.

Of heb je meer zin om een filmpje mee te pikken? Cinema Focus bevindt zich op iets meer dan 20 minuten wandelen van het station. De cinema beschikt over 4 goed uitgeruste zalen. Je kan er steeds terecht voor de laatste nieuwe films in een gezellige setting. Ideaal voor een druilerige herfstdag.

5. Heerlijk smullen en genieten

Waar blijft die derde ‘M’ hoor ik je bijna luidop denken? Dat zijn natuurlijk de overheerlijke Geraardsbergse MMMMattentaarten. Ondertussen vind je ze overal in Vlaanderen maar ze smaken natuurlijk nergens zo lekker als in Geraardsbergen met een heerlijke kop warme koffie. Enkele adresjes om een voorraad mattentaarten in te slaan:
Van al dat ontdekken en bezoeken, krijgt een mens dorst. Geen zorgen, in Geraardsbergen zijn er heel wat leuke cafeetjes. Als je dan toch in een van de vele cafés belandt, neem even de tijd om te proeven van de lokale biertjes ‘Giesbaargs Muurken’ of ‘Spartacus’. Je kan in Geraardsbergen ook gezellig tafelen. Heerlijk uitgebreid of een snelle lunch, er is voor elk wat wils. Wil je meerdere dagen in Geraardsbergen verblijven? Keuze genoeg om te overnachten in de koersstad!
check2-anim