1. Roofvogels spotten in Lessen

Welkom in Faunessence! Hier ontmoet je roofvogels, nachtvogels en boerderijdieren. Ga op pad in het natuurgebied met de gids en leer alles over de dieren. Je maakt best op voorhand een afspraak. Er zijn ook educatieve activiteiten mogelijk met de verschillende dieren op het terrein.

Station van bestemming: Papegem, op 1 km van het park.

 

2. Galloways en schapen zien in de Hobokense Polder

Trek eropuit  in de Hobokense Polder, een prachtig stuk natuur in de nabijheid van ‘t Stad! Sta oog in oog met Gallowayrunderen of schapen, en wie weet,… speur je Bambi of Reynaert de vos. Spot tal van watervogels vanuit één van de drie kijkwanden en ontdek honderden planten en paddenstoelen. Daarnaast aanschouw je ook prachtige panorama's op de Schelde. Een aanrader dus!

Station van bestemming: Hoboken-Polder, op 150 m van de toegang tot het natuurgebied.

3. Op stap in La Heid des Gattes in Aywaille

Maak een wandeling in dit unieke natuurreservaat, gelegen langs de Amblève in het lieflijke Ardeense dorpje Aywaille. Bewonder de geiten die behendig langs de rotswand klimmen. Zij zijn de bewoners van het reservaat (geit is gatte in het Waals, heb je hem?). Ga op pad voor een stevige wandeling van 6,5 km. Beklim de klif en geniet van de prachtige flora. Op de top van de klif word je beloond met een fantastisch uitzicht op het Ardennenmassief.

Station van bestemming: Aywaille, op 800 m van het vertrekpunt.

4. Eekhoorntjes spotten in het Zoniënwoud

Ga op avontuur in het grootste beukenbos van België op slechts enkele kilometer van onze hoofdstad. Wandel onder mastodonten van bomen van soms wel 4 m omtrek. Pluimstaart de eekhoorn dartelt er lustig van boom naar boom. Start je wandeling na een bezoekje aan het Bosmuseum, waar je alles te weten komt over het bos en zijn geschiedenis en trek er daarna opuit voor een ontmoeting met de Schotse hooglanders, reeën en alle andere bosbewoners.

Station van bestemming: Groenendaal, op 1,3 km van de toegangspoort Groenendaal.

5. Park van Mariemont

Het Park van Mariemont is één van de mooiste domeinen van België. Het 45 ha grote park is volledig ommuurd en telt een arboretum met eeuwenoude bomen, een prachtige rozentuin, een vijver en is geklasseerd als vogelreservaat. De CRIE van Mariemont organiseert regelmatig bezoeken aan het park voor groepen.

Station van bestemming: Morlanwelz, de dichtstbijzijnde toegang ligt op 1,6 km van het station.

 

6. Waterdieren van de Kalkense Meersen

Wandel door de weidse velden van de Kalkense Meersen en ontdek de prachtige fauna en flora van dit gecontroleerd overstromingsgebied. Kikkers en watervogels voelen zich helemaal thuis in de velden die 2 keer per dag overspoeld worden door rivierwater, de ideale habitat voor eenden, meeuwen, ganzen en steltlopers. Wat verderop kan je tussen de heide en struiken Gallowayrunderen spotten die voor een natuurlijke begrazing zorgen..

Station van bestemming: Schellebelle, op 1,4 km van het startpunt.

check2-anim