Bîvnu! (Welkom)

Waarom ver weg gaan als België zoveel te bieden heeft? Laten we in de trein stappen, op zoek naar een stad met een adembenemend historisch en cultureel erfgoed. En het wordt nog beter: onze bestemming ligt op slechts enkele kilometers van Brussel. Welkom in Nijvel, de stad van de Aclots (naam van de inwoners en lokaal dialect) en hoofdstad van het Roman Païs (West-Brabant).

Bekend om zijn beroemde collegiale Sint-Gertrudiskerk, nodigt deze duizend jaar oude stad je uit om door zijn charmante middeleeuwse wijken te wandelen, te flaneren tussen de kunstwerken in het Dodaine Park of om zijn levendige folklore te ontdekken. Kom en bewonder de glinsterende kostuums die trots gedragen worden tijdens de Sint-Gertrudisommegang (eeuwenoude processie), en proef de lokale gastronomie: de zelfgemaakte bieren en de beroemde Târte al Djote...

Enkele highlights

De Sint-Gertrudiskerk (900 m van het station)

De collegiale kerk, ingewijd in 1046, is het architectonische juweel van Nijvel. Onder de hoofdbeuk van de kerk bevindt zich een archeologische kelder waar je ruïnes kan bezoeken. Dit imposante heiligdom, met zijn 102 m lange middenschip, is een van de grootste romaanse kerken ter wereld! Bewonder de archeologische kelder, de 49 klokkenbeiaard en de bijna 2 meter hoge gouden koperblazer jacquemart* Jean de Nivelles.

Rechts: Collegiale Sint-Gertrudiskerk in Nijvel / links: Klooster met reuzenklokken

Jacquemart* Jean de Nivelles

In de 15de eeuw was Jean de Nivelles een Franse baron die de kant van de hertog van Bourgondië koos en weigerde oorlog met hem te voeren aan de zijde van de koning van Frankrijk, Lodewijk XI, zoals zijn vader hem had gevraagd. Hij werd een object van minachting in Frankrijk door deze weigering, en dit is de oorsprong van de populaire uitdrukking "zijn zoals die hond van Jean de Nivelles die wegloopt als hij geroepen wordt", om over een persoon te spreken met een tegenstrijdige geest.

Jacquemart Jean de Nivelles

De Aclots gaven hem liefkozend de bijnaam Djan-Djan en de jacquemart van de kerk kreeg de naam "Jean de Nivelles" ter ere van hem. Er staat ook een standbeeld van Jean de Nivelles met zijn hond aan het gerechtsgebouw.

*Een jacquemart is een mechanische pop van hout of metaal die de uren aangeeft door op een klok te slaan met een hamer.

Adres: Grand-Place van Nijvel
Meer info? Er worden rondleidingen georganiseerd door de Toeristische dienst van Nijvel.

Standbeeld van Djan-Djan op het gerechtsgebouw

Dodaine Park (1,5 km van het station)

De voormalige moerassen zijn vervangen door een openbaar park met vijver, gazons, bossen en loopbruggen. Bloembedden vermengen zich met beeldhouwwerken van Albert Desenfans, Ducaju en Michiels. Bewonder de grimmige neogotische waterspuwers en het 17e-eeuwse barokke portaal.

Waterfonteinen en een standbeeld in het Dodaine Park

De gazons van het park nodigen uit tot een picknick en een siësta! Eenden, zwanen en ganzen wandelen langs de oevers om joggers en wandelaars te begroeten. Je hebt er ook een sporthal, een recentelijk gerenoveerd overdekt zwembad met thermale baden, een atletiekbaan, een sportterrein, tennisbanen, minigolfbaan ...en een kinderspeeltuin!

Adres: Boulevard de la Dodaine

Een meisje met haar hond in het park en een standbeeld van 3 barokke engeltjes

Nijvel te voet

Stadskaart van Nijvel in steentjes gebouwd, op een muur

De wijk St-Jacques (1,2 km van het station)

De oudste wijk van Nijvel, de voormalige ontmoetingsplaats van de pelgrims van Compostela, is het meest aantrekkelijke deel van de stad. Het is bijna onmogelijk om niet betoverd te raken door de pittoreske straatjes, historische huizen en overblijfselen.

Meer informatie? Ontdek de geschiedenis van de wijk St-Jacques in het Gemeentemuseum van Nijvel. 

Huizen in de oudste wijk van Nijvel

Tour Simone, ook wel bekend als de Duivelstoren (1,3 km van het station)

Van de middeleeuwse stadswallen zijn nog enkele overblijfselen over, vaak verborgen in de binnenplaatsen of de tuinen van het stadscentrum. De Tour Simone is de enige verdedigingstoren die nog overeind staat.

Adres: Rue Seutin, 38
Meer info? De toren is toegankelijk tijdens rondleidingen met gids door Nijvel.

Tour Simone, of Duivelstoren

Couvent des Récollets (900 m van het station)

Het is een van de weinige voorbeelden van franciscaanse architectuur die in onze streken bewaard zijn gebleven. Sinds het vertrek van de laatste broeders in het begin van de 19e eeuw, is het gebouw voor verschillende doeleinden gebruikt: ziekenhuis, Koninklijk Atheneum en justitiegebouw.

Adres: Rue des Récollets
Meer info? Voor iedereen toegankelijk, elke dag van het jaar.

Buiten- en binnenkant van het klooster Récollets in Nijvel

Het Gemeentelijk Museum voor Archeologie, Kunst en Geschiedenis (800 m van het station)

Dit voormalige toevluchtsoord van de Trinitaires d'Orival is nu het Gemeentelijk Museum geworden. Het is de ideale plek om gotische beelden te ontdekken van de collegiale kerk, schilderijen, antieke meubels, muziekinstrumenten, wapens en archeologische voorwerpen die dateren van het Paleolithicum tot de Gallo-Romeinse periode.

Adres: Rue de Bruxelles, 27
Openingstijden: dinsdag t.e.m. vrijdag van 9:30 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur, 1e en 3e zondag van de maand van 9:30 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Gesloten op maandag, zaterdag en de andere zondagen van de maand.
Prijs: € 2/pers. Gratis op de 1e zondag van de maand.

Gevel van het gemeentelijke museum in Nijvel

La Tourette (1,5 km van het station)

In het begin van de 17e eeuw was dit prachtige gebouw een buitenverblijf van een prinses-abdis van Nijvel. Het gebouw is een elegante constructie in traditionele stijl die in de loop der tijd niet veel veranderd is.

La Tourette herbergt nu de werkplaats van een poppenspeler op de tweede verdieping: My Puppet Project. Kom met de kinderen naar een workshop en leer de geheimen van het poppenmaken kennen... Op het programma: demonstratie van het gieten en vormen van poppenhoofden, de poppen laten bewegen en een poppenspel.

Adres: Avenue de la Tour de Guet

La Tourette in Nijvel

Tchambouréyes in het bos van Saint-Sépulcre (3 km van het station)

Een boeket "tchambouréyes" (narcissen in het aclot-dialect) gaan plukken in het bos van Saint-Sépulcre maakt deel uit van de Nijvelse tradities. Deze lentewandeling maakt deel uit van de identiteit, bijna evenveel als de Tour Sint-Gertrudis en het carnaval. Bij de Sint-Gertrudis, op 17 maart, geniet je van een bloemrijke wandeling midden in de natuur. Pluk spaarzaam en voorzichtig, om de lokale flora te behouden ;-)

Narcissen in het begin van de lente

Treed in de voetsporen van Djan-Djan op een fabelachtige schattenjacht

Totemus combineert verschillende niveaus van wandelingen met cultuur en avontuur. Je gaat op schattenjacht! Maak een account aan en download gratis de Totemus app. Door deel te nemen aan speurtochten verzamel je totempalen, zo verdien je punten die toteez worden genoemd. Wissel de toteez in voor toeristische en culturele cadeautjes. De schattenjacht in Nijvel is iets minder dan 5 km lang.
Kan jij alle aanwijzingen vinden die in de stad verborgen zijn?

Vertrek: Toeristische dienst van Nijvel - Rue de Saintes, 48

Een meisje wandelt in de straten van Nijvel

Nijvel voor fijnproevers

De heilige Târte al djote

Een waar symbool van Nijvel, deze kleine, calorierijke, hartige taart! De missie van de plaatselijke Confrériye del Târte al Djote is het behoud van het culturele, folkloristische en gastronomische erfgoed van Nijvel en het promoten van deze culinaire bereiding. Er zijn drie soorten "al djote" taart. De groene, de gele, de half groene en half gele, afhankelijk van de bieten.

Duw de deur open van een van deze drie bakkerijen en banketbakkerijen: "Maison Jacquet", "Le Chant du Pain" en "Tout au Beurre".
Om te genieten van een Tarte al djote op restaurant, kan je naar L'union op de Grote Markt gaan.

Een Târte al Djote (plaatselijke specialiteit)

Bier van Nijvel

De "Djan d'Nivèle", die sinds 2011 wordt geproduceerd, is het tweede bier van hoge gisting dat door de Broederschap "Jean de Nivelles" wordt gebrouwen. Het is een ambachtelijk streekbier, vakkundig gehopt, met een alcoholgehalte van 6°. Het wordt geproduceerd in de brouwerij van Jandrain-Jandrenouille.

Een glas ambachtelijk streekbier

Traditionele koekjes

Vroeger werden ze "bonbons de Nivelles" genoemd. Canestia's zijn traditionele koekjes gemaakt van zandkoekjesdeeg en suiker. Gerelateerd aan de "couque de Dinant", kunnen deze koekjes gegeten worden met koffie of bier.

Geniet van de zon op het terras

Zodra de zonnestralen komen piepen, vult de Grote Markt zich met terrassen. Perfect voor een aperitief met vrienden!

Tip: Met een buitengewoon biermenu en een origineel decor heeft Le Palais du Houblon op de Grote Markt alles om je te plezieren!

Houten decoratie op een terras

Nijvel en haar levende folklore

Processie van Sint-Gertrudis

Deze authentieke en spectaculaire traditie bestaat al meer dan 750 jaar! De Processie Sint-Gertrudis is een processie- en folkloristisch festival. Bij het ochtendgloren begeleiden de pelgrims de praalwagen met de relikwieën van de heilige. De 14 km lange processie, waarvan de route onveranderlijk is, verloopt op het ritme van traditionele psalmen en oude lokale hymnen. Het is een gezinsactiviteit, die elk jaar plaatsvindt op de zondag na Sint-Michielsdag (29 september) en die duizend tot tweeduizend pelgrims samenbrengt.

De praalwagen van de processie Sint-Gertrudis

Het Festival van de Reuzen

Hier is een evenement dat hoog op de agenda staat voor de inwoners van Nijvel: reuzenkickertoernooi, schattenjacht, kindershow... en niet te vergeten de beroemde stoet van de Reuzen van Nijvel.

Verschillende fanfares laten het publiek dansen. Aan het einde van de dag, wanneer de duisternis over de stad valt, start de processie van de Reuzen. De verbranding van de "slechte reus" is gepland rond 21:30 uur, met vuurwerk. Het evenement vindt elk jaar plaats in maart of april. Een folkloristische favoriet!

3 reuzen dansen in de straten van Nijvel

Carnaval van Nijvel

Het Carnaval van Nijvel is een van de populairste folkloristische evenementen van het jaar! Het is het belangrijkste carnaval in Waals-Brabant: bijna 700 Gilles, Boeren, Harlequins en Pierrots dwalen door de straten, op het ritme van de muziek. Vergeet je mandje niet om sinaasappelen in te verzamelen! Van zonsopgang tot zonsondergang, gedurende 4 dagen, weerspiegelt het Carnaval van Nijvel het enthousiasme van de inwoners.

Gilles in het carnaval van Nijvel
Kalender van activiteiten die je niet mag missen:
  • Maart: Carnaval van Nijvel
  • April: narcissen plukken in het bos van Saint-Sépulcre
  • Mei : Landbouwbeurs
  • Juni: Muziekfestival
  • De hele zomer door: FoodTrucks op woensdag op de Markt
  • Augustus: erfgoedwandeling
  • Oktober: Processie van Sint-Gertrudis

Ga shoppen in Nijvel

In het centrum kan je heerlijk winkelen, en bovendien in een voetgangerszone!

La Compagnie des mots

Een leuke boekhandel vol met boeken voor iedereen. Romans, reisgidsen, kinderboeken, kookboeken, tuinboeken... En in een klein hoekje, de heerlijke Tartes de Françoise om mee te nemen.

Adres: La Compagnie des mots, Place Emile de Lalieux, 26

Smartoys

Videogames, consoles, retro-gaming... Als je geïnteresseerd bent in de wereld van gaming, bezoek dan zeker deze winkel. Hier doen ze aan ecogaming: de verkoop van tweedehands videogames. Ideaal voor kleine budgetten of voor verzamelaars.

Adres: Smartoys Nivelles, Rue du Géant, 6

Le Chant du Pain

Maak je klaar om terug te gaan in de tijd in deze ambachtelijke bakkerij. Hier wordt alles op de ouderwetse manier gebakken in een houtoven. Je krijgt het water in de mond van de walnootbroodjes en frangipannekes!

Adres: Le Chant du Pain, Rue du Géant, 1

Reboot – Tattoo & Records

Ontdek dit initiatief van twee vrienden die gepassioneerd zijn door kunst. Hier vind je topmuziek en een tatoeagesalon onder hetzelfde dak. Een ongewone plek om je thuis te voelen! De artistieke ruimte wordt ingenomen door lokale kunstenaars (schilderkunst, fotografie, muziek...) en ze organiseren ook tentoonstellingen. Een niet te missen plek!

Adres: Reboot, Place Emile de Lalieux, 42

Een DJ legt een vinylplaat op een draaitafel
Heeft Nijvel je verleid? Ontdek onze andere mooie bestemmingen in Waals-Brabant!
check2-anim