Bij NMBS en Infrabel werken we samen om grote spoorproblemen door op hoge temperaturen te anticiperen en zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Tijdens de hittegolf van 2019 haalde België historische records op vlak van hoge temperaturen, waardoor we tientallen treinen moesten afschaffen.

Deze hoge temperaturen kunnen negatieve effecten hebben op:
  • De spoorweginfrastructuur (uitzetting van sporen en bovenleidingen)
  • De treinen (storingen bij de klimatiseringssystemen)
  • De reizigers 
In geval van hoge temperaturen gedurende meerdere dagen, zal NMBS het rollend materieel aanpassen voor het comfort van de reizigers. Er worden meer treinen ingezet die zijn uitgerust met airconditioning op de drukste trajecten.

Impact van extreme hitte op de bovenleidingen

De pantograaf (de arm met scharnieren bovenop het dak van het treinstel) zorgt ervoor dat de trein via de bovenleiding van stroom wordt voorzien. Door de hitte heeft de bovenleiding de neiging om wat door te zakken en uit te zetten. Dat maakt ze kwetsbaarder en verhoogt de kans dat de leiding kapot gaat wanneer de pantograaf erlangs passeert.

Om dit te vermijden, laten we onze treinen tegen een lagere snelheid rijden.

Impact van extreme hitte op de sporen

Wanneer de buitentemperatuur voorbij de 35°C klimt, stijgt die van de sporen nog harder. Door de warmte zetten de sporen zich uit en worden ze langer. De constructie onder de sporen gaat deze uitzetting tegen, waardoor er een spanning ontstaat die we 'tegenuitzetting' noemen. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de spanning en hoe groter de kans op spoorvervorming.

We houden de temperatuur van de sporen nauwgezet in de gaten. Bij grote risico's door oververhitte spoorlijnen, leggen we het treinverkeer op deze lijn stil.

De teams van NMBS en Infrabel staan 24/7 paraat om in actie te schieten wanneer het KMI een hittegolf aankondigt.
We vertienvoudigen de reparatiecapaciteit in de NMBS-werkplaatsen en versterken onze nacht- en weekendploegen.

Praktisch

Als het hittegolfplan in werking treedt, kondigen we dat twee dagen op voorhand aan, op deze pagina en op alle kanalen van NMBS.

Wil je weten of je trein rijdt? Raadpleeg dan de avond voor je vertrek de NMBS-app of de reisplanner op deze pagina (onder 'Mijn treinreis').

Zelfs in geval van extreme hitte is het dragen van een mondmasker verplicht in het station, op het perron en in de trein. Het is natuurlijk wel mogelijk om je masker heel kort af te doen om jezelf te hydrateren. Zorg dan voor voldoende afstand van andere passagiers, voor ieders veiligheid.
Als een reiziger misselijk is door de hitte, breng dan onmiddellijk de boordchef van je trein of het personeel in het station op de hoogte.
Bel het gratis noodnummer van de NMBS-Groep: 0800/30 230, 24/7 beschikbaar.

Extreme hitte? Neem je voorzorgen!


=> Drink voldoende water
=> Werk thuis als dat kan
=> Reis niet tijdens de spits

loader