Actieplan bij een hittegolf
Deze hoge temperaturen kunnen negatieve effecten hebben op:
- De spoorweginfrastructuur (uitzetting van sporen en bovenleidingen)
- De treinen (storingen bij de klimatiseringssystemen)
- De reizigers
Impact van extreme hitte op de bovenleidingen
De pantograaf (de arm met scharnieren bovenop het dak van het treinstel) zorgt ervoor dat de trein via de bovenleiding van stroom wordt voorzien. Door de hitte heeft de bovenleiding de neiging om wat door te zakken en uit te zetten. Dat maakt ze kwetsbaarder en verhoogt de kans dat de leiding kapot gaat wanneer de pantograaf erlangs passeert.
Om dit te vermijden, laten we onze treinen tegen een lagere snelheid rijden.
Impact van extreme hitte op de sporen
Wanneer de buitentemperatuur voorbij de 35°C klimt, stijgt die van de sporen nog harder. Door de warmte zetten de sporen zich uit en worden ze langer. De constructie onder de sporen gaat deze uitzetting tegen, waardoor er een spanning ontstaat die we 'tegenuitzetting' noemen. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de spanning en hoe groter de kans op spoorvervorming.
We houden de temperatuur van de sporen nauwgezet in de gaten. Bij grote risico's door oververhitte spoorlijnen, leggen we het treinverkeer op deze lijn stil.
We vertienvoudigen de reparatiecapaciteit in de NMBS-werkplaatsen en versterken onze nacht- en weekendploegen.
Praktisch
Als het hittegolfplan in werking treedt, kondigen we dat twee dagen op voorhand aan, op deze pagina en op alle kanalen van NMBS.
Wil je weten of je trein rijdt? Raadpleeg dan de avond voor je vertrek de NMBS-app of de reisplanner op deze pagina (onder 'Mijn treinreis').
Bel het gratis noodnummer van de NMBS-Groep: 0800/30 230, 24/7 beschikbaar.