Wist je dat onze hoofdstad vorig jaar maar liefst 7 miljoen bezoekers aantrok? Nochtans bestaat er onder de Belgen het vooroordeel dat in Brussel alles duurder is. En dat terwijl er heel wat activiteiten zijn aan betaalbare prijzen.

Mijn doel: een dagje doorbrengen in Brussel met een maximum aan activiteiten met een minimum aan budget. Ik vertrek naar het dichtstbijzijnde station, Charleroi-Zuid, en stap op de trein richting Brussel-Zuid.

In minder dan 50 minuten ben ik ter plekke en kan mijn tocht beginnen.

Street art in de Marollenwijk in Brussel.

Street art en kunstgalerijen

Omdat ik geïnteresseerd ben in kunst en design en hou van pittoreske wijken, begin ik met het ontdekken van de Marollen. Daar wandel ik langs de galerijen en antiekwinkels die deze wijk zo populair maken. Na een wandeling van 10 minuten kom ik aan in de Hoogstraat waar ik halt hou voor de "Andy Marhol" galerij. Op de hoek van het steegje ontdek ik een muurschildering. Een gekke vitrine trekt mijn aandacht waardoor ik binnenga in de Attitude Art Gallery

Links: etalage van de Andy Marhol Gallery. Rechts: collage van de collectie van het Brussels Slipmuseum.

Deze galerij is opgesplitst in 2 delen: het ene bevindt zich bij nummer 123 en het andere bij nummer 99 en is gewijd aan de promotie van hedendaagse artiesten. Je kan er het surrealistische werk van Jan Bucquoy over "Het seksuele leven van Kuifje" ontdekken of de collages gevormd door de collectie van het "Brussels Slip Museum". Kortom, moderne werken en een beetje alledaagsheid.

Attitude Art Gallery

 • Toegang: de galerij is elke dag open van 11 uur tot 18 uur. De ingang is gratis.
 • Adres: Hoogstraat 99 en 123, 1000 Brussel

Rommelmarkt en hippe tweedehandswinkels

Op het einde van mijn bezoek zie ik een winkel met vintagekleding, de Melting Pot Kilo, aan "€ 15/kg". Als echte shopping-addict kan ik niet anders dan binnengaan! Binnen werd ik verrast: alles is netjes geordend en de kleren zijn gerangschikt per categorie. Je moet dus niet alles overhoop halen om dat ene unieke pareltje te vinden. En de orde in de winkel helpt je om je budget in het oog te houden.

Hebbedingetjes in de etalage van de winkel Melting Pot Kilo in Brussel.

Melting Pot Kilo

 • Toegang: elke dag geopend.
 • Adres: Hoogstraat 154, 1000 Brussel

Na het ontdekken van de wijk en een snel bezoek aan De vrienden van de Oude Markt (gelegen op het Vossenplein en alle dagen geopend), ga ik richting het centrum om iets te eten. Ik neem een van de 2 gratis liften die de Marollen verbinden met de top van de stad. Eens daar heb je een adembenemend zicht op de hoofdstad.

Mensen smullen van een lekkere portie frietjes in de frituur Café Georgette in Brussel.
Ontdek Brussel op een andere manier met onze kleurrijke street art-wandeling!

Tijd voor lekkere frietjes

Ik zet mijn weg verder over de prachtige Grote Zavel naar het hart van Brussel. Bestemming: de Frituur van Café Georgette. Want ja, wanneer je in Brussel bent, is men (volgens mij) verplicht om frieten te eten.

Het is lang aanschuiven want er staat een lange rij voor de frituur, maar de bediening is heel snel. Om het eenvoudig te houden, kies ik voor een puntzak frieten met de bekende "Georgette"-saus (een mengeling van mayonaise, ketchup, ui en … pastis!). Dat kost me € 6,50 voor de frieten en € 1,50 voor de saus. Dat lijkt misschien wat duur, maar eerlijk gezegd is zo'n puntzak groot genoeg voor 2 personen. En daarbij zijn de frieten gebakken in ossenvet en dat smaak je. Het is echt heerlijk.

Frituur van Café Georgette

 • Toegang: 7/7 open vanaf 12 uur.
 • Adres: Greepstraat 37, 1000 Brussel
Een gids begeleidt de bezoekers in het Riolenmuseum in Brussel.

Ondergrondse reis

Met de maag goed gevuld, neem ik de tijd om het eten te laten zakken terwijl ik naar het Riolenmuseum wandel. Het museum is gesitueerd aan de Anderlechtsepoort en de ingang is via een paviljoen

Mannequinpop van een arbeider in de ondergrondse gangen van het Brusselse Rioolmuseum.

Je kan het vrij bezoeken met toegang, wanneer het weer niet te regenachtig is geweest, tot een stormbekken van de Zenne en een functionerende collector. De andere optie is: een begeleide rondleiding ofwel de rondleiding "Ondergrondse geruchten" waarbij een professionele verteller de legendes uit de onderwereld van de stad ontrafelt.

Goed om te weten: elke eerste zaterdag van de maand heeft het begeleide bezoek dezelfde prijs dan de gewone toegang tot het museum indien je telefonisch reserveert. En je kan ook, onder dezelfde voorwaarden, een van de bezoeken met verhalen bijwonen bij bepaalde gelegenheden. Ik koos voor die optie en heb daar geen spijt van gehad. Tijdens ons "rattenverhaal" sloeg de gids-verteller er zelfs bijna in om mij ratten te laten appreciëren.

Het riolenmuseum

 • Toegang: open van dinsdag tot zaterdag. Het tarief voor volwassenen is € 8 (gratis voor iedereen -18).
 • Adres: Octrooipaviljoen - Anderlechtsepoort, 1000 Brussel

Voorlopig verplicht online reserveren. Het dragen van een mondmasker is verplicht vanaf 12 jaar.

Een lekkere wafel met aardbeien van The Waffle Factory in Brussel.

100% huisgemaakte Belgische wafels

Na een uur binnen in het museum te hebben rondgewandeld, keer ik terug naar het centrum van de stad. Want nadat alles heb ik nog niet eens de Grote Markt bewonderd.
 
Maar eerst, doet er zich een gevalletje genaamd Brusselse wafel voor. Het moeilijkste is niet om er eentje te vinden, maar wel om de beste te vinden. Na heel wat verleidingen zie ik in de Lombardstraat, juist voor je naar de Grote Markt draait, een heleboel mensen voor een gebouw met de naam "Waffle factory".
 
Men zou kunnen zeggen aangezien het een keten is, dat de producten niet zo authentiek en smakelijk zijn dan bij een kleine traditionele handelaar … Maar neen, alles is "100% home made". De wafels worden trouwens bereid aan de ingang in het oog van iedereen. En het moet gezegd, er zijn wafels naar ieders smaak: zoet, zout of zelfs gevuld met Belgische zwarte chocolade. Er zijn zelfs menu’s met een voordeelformule: € 4,50 voor een wafel en een drankje (een koffie of softdrink van 33cl).

Waffle Factory

 • Toegang: alle dagen open.
 • Adres: Lombardstraat 30, 1000 Brussel

Met een wafel in de hand, ga ik naar de Grote Markt waar ik mijn gesuikerd pleziertje verorber met zicht op het prachtige plein.

Ontdek Brussel op een andere manier met onze kleurrijke street art-wandeling!
De Grote Markt in Brussel.

Souvenirs... om nooit te vergeten

De dag loopt op zijn einde en ik maak nog een kleine omweg door een straatje achter de markt om een souvenirtje als aandenken aan vandaag mee te nemen. 

Kleurrijke postkaarten.

Ik stop aan het  winkeltje "Avec Plaizier" waar ze vintagepostkaarten en oude posters verkopen. Je vindt er onder andere originele foto’s, kunstmagazines maar ook veel humor! Een echte must-see!

Avec Plaizier

 • Toegang: alle dagen open, zelfs op zondag.
 • Adres: Spoormakersstraat 50, 1000 Brussel

Bij het buitengaan van deze schat aan beelden, bevind ik me vlakbij het station van Brussel-Centraal. Het is vandaar dat ik terug uit de hoofdstad vertrek (mijn treinbiljet laat me toe om op en af te stappen in eender welk Brussels station).

Uitgaven van vandaag? Een maaltijd, toegang tot een museum, een vieruurtje en een souvenir: amper € 21,50! Doel bereikt!

Ontdek Brussel op een andere manier met onze kleurrijke street art-wandeling!

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,3709 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,7822 (minder dan 37km) of € 1,9193 (37km - 51km) of € 2,1112 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

check2-anim