Met de kinderen op stap met de trein? Maak er een gezellig familiemoment van. Hier vind je enkele ideeën om van de heen- en terugreis een waar avontuur te maken!

1. Speel de treinbingo

Download deze bingokaart en speel de treinbingo samen met je kinderen. Spot de plaatjes tijdens jullie treinreis en kruis ze aan op de kaart. De eerste die zijn of haar kaart vol heeft is de winnaar.

2. Ontdek de gratis NMBS Kids-spelletjes voor meer fun op de trein

Spelen je kinderen graag eens op een tablet of smartphone? Met deze gratis spelletjes van NMBS, beleven kinderen nog meer pret op de trein:

  • Een Memory-spel
  • Een fusion-spel waar je symbolen moet aligneren, zoals Candy Crush
  • Er worden regelmatig nieuwe spelletjes toegevoegd voor nog meer fun tijdens een treinreis.

3. 7 leuke spelletjes zonder enig materiaal (of bijna)

De tijd gaat sneller wanneer je je amuseert. Deze 7 eenvoudige spelletjes kan je gemakkelijk spelen met de kinderen op de trein, en je hebt er (bijna) niets voor nodig:

  • Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: iemand kiest iets dat hij/zij ziet en de anderen moeten het raden aan de hand van ja/nee-vragen. Ideaal voor in de trein, want je ziet er zoveel dingen die je nergens anders ziet.
  • Simon zegt: sluit de ogen / doe je hand voor je mond, enz. enz.
  • Niet ja, maar ook niet neen: is het de eerste keer dat je met de trein reist? Neen! Oeps! Verloren :-)
  • Ik ga op reis met de trein en ik neem mee: mijn goed humeur, een rugzak, mijn ticket, papa, enz. Wie zou er het beste geheugen hebben?
  • Galgje: niets eenvoudigers, je hebt enkel een blaadje papier en een balpen nodig
  • Het abc-spel: neem een achtergebleven Metro-krant. Elke speler neemt een blaadje papier met verschillende kolommen (stad, fruit, groente, voornaam, land, sport, kledingstuk, enz.). Je kiest op goed geluk een letter uit de krant en je zoekt voor elke kolom een woord dat begint met die letter (bijvoorbeeld met de letter B: Brussel, banaan, brocolli, Bieke, Brazilië, basketbal, broek).
  • Chopstick spelen: ken je dit eenvoudig spelletje waar je op mekaars' vingers moet tikken? Leuk op de speelplaats én op de trein!

4. Bereid een verrassingsreiskit voor

Wat is er leuker dan een nieuw of vergeten spel om je kinderen te plezieren? Denk maar aan een kaartspel, een gezelschapsspel in reisformaat, een pakje snoep of een gadget dat helemaal ‘in’ is. Stel een verrassende minikit samen waar ze het hele traject lang plezier aan kunnen beleven.

5. Laat ze het treinreizen smaken

Maak een klein assortiment met voedingsmiddelen in verschillende texturen en smaken klaar (gedroogd fruit, stukjes chocolade, specerijen, aromatische planten, … mogelijkheden te over!) en blinddoek je kids. Laat ze raden wat jij hun laat ruiken of proeven.

6. Maak samen een reisboekje

Waarom geen reisboekje maken? Een klein souveniralbum als herinnering aan je daguitstap? Foto van de dagactiviteit, inkomtickets, beschrijving van de mooiste momenten samen, kleine tekeningen, stickers,… En waarom zou je het album niet aanvullen na elk gezinsuitstapje met de trein?

7. Geniet van het landschap

Tijdens de reis kunnen je kinderen genieten van het landschap en tegelijkertijd aangenaam bezig zijn: ze kunnen dieren tellen, de mooiste graffiti ontdekken in de buurt van het station, de architectuur van de steden en het zicht op het platteland bewonderen ... Je creativiteit kent geen grenzen!

8. Neem een boek mee

Reizen met de trein is dé gelegenheid bij uitstek om een boek van onder het stof te halen en een verhaaltje voor te lezen. Succes gegarandeerd, de kinderen zullen zeker geboeid zijn.

9. Bestemming 'Aan tafel'

Waarom geen picknick in de trein? Of voorzie een lekkere lunch huisbereid! Die kan je rustig opeten in de trein en aan boord van de trein smaakt immers alles veel lekkerder. Bovendien kom je zo helemaal fit op je bestemming aan en ben je klaar voor de activiteiten die op het programma staan.

Tot ziens en wij wensen jou en je kinderen nog veel plezier aan boord van onze treinen!

Wist je al dat kinderen gratis met de trein reizen? Ontdek alles.
check2-anim
loader