Een daguitstap naar zee om de batterijen terug op te laden? Altijd een uitstekend idee! Stap in de trein en ga genieten van een rustige strandwandeling, of ontdek de vele andere activiteiten die onze kust te bieden heeft. Met of zonder kinderen, aan de kust valt er altijd wat te beleven! Wij helpen je alvast met 8 verfrissende ideetjes voor een dagje uit naar zee met de trein, dichtbij één van de kuststations.

1. Het Zwin Natuur Park in Knokke

Zwin Natuur Park is een uitgestrekt en uniek natuurgebied aan onze Kust met een bijzondere planten- en dierenrijkdom. Elk seizoen en iedere dag is er anders en er valt altijd wel iets te zien of te beleven. De herfst is hét topmoment om de vogels te zien overtrekken. Vele soorten houden even halt in het Zwin op hun lange vlucht naar het zuiden of strijken er neer om te overwinteren. Heb jij al eens een visarend gespot? Dan is het nu het ideale moment om naar het Zwin te gaan!

 • Waar? Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke
 • Bereikbaarheid: vanaf het station van Knokke raak je makkelijk met de bus in het Zwin Natuur Park.
 • Openingsuren: uren variëren afhankelijk van het seizoen. Meer info op Zwin Natuur Park

2. De heerlijke snoepjes proeven van Moeder Babelutte

Wie in Knokke of Heist passeert, moet absoluut Babelutten proeven! Het eten van dit overheerlijke in blauw-wit-boterpapiertje, zoete snoepje is een traditie aan de kust en bestaat reeds meer dan 100 jaar. Babelutte is de verfransing van "babbelaar". Deze naam ontstond toen Rosalie, een vissersvrouw uit Heist, besloot om boterbabbelaars te maken volgens het aloude recept van de vissersvrouwen en te verkopen aan de kinderen van de rijke Franse badgasten. Zij verbasterden het Vlaamse woord naar babelutte en Rosalie werd Mère Babelutte of Moeder Babelutte. En zo was de babelutte geboren. Dit heerlijke snoepje wordt gemaakt van verschillende soorten suiker, boter en glucose. Maar vooral de kooktemperatuur en de luchtvochtigheid zijn de geheimen om een lekkere babelutte te maken. In Heist kan je in het Café Moeder Babelutte terecht voor een verrukkelijk vers, seizoensgebonden gebakje of een heerlijk ontbijt.

 • Waar? Moeder Babelutte in Knokke: Lippenslaan 220, 8300 Knokke. Café Moeder Babelutte in Heist: Graaf d’Ursellaan 6, 8301 Heist
 • Bereikbaarheid: beiden liggen op wandelafstand van de stations van Knokke en Heist.

3. Wandelen in de Duinse Polders in Blankenberge

Blankenberge is niet alleen maar zee en strand. Voor wie houdt van een fikse wandeling, op een boogscheut van de zee ligt het Provinciedomein Zeebos. In dit aangelegd wandelbos van 41 ha kan je ongestoord genieten van de aparte fauna en flora tijdens een korte of lange wandeling langs de uitgestippelde paden. Vanuit de kijkhut heb je een panoramisch zicht op de naastgelegen open polder en kan je tal van vogels spotten. Kinderen kunnen zich uitleven in het 6 ha grote speelbos en op de aanpalende speelterreinen. 

 • Waar? Zeebruggelaan 162, 8370 Blankenberge
 • Bereikbaarheid: het station van Blankenberge bevindt zich op ongeveer 2 km wandelen.
 • Openingsuren: het domein is alle dagen toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Meer info op Visit Blankenberge

4. Bezoek het Huisje van Majutte in Blankenberge

Loop binnen in het huisje in de Breydelstraat 10 in Blankenberge en ga terug in de tijd. Het Huisje van Majutte, is het oudste vissershuisje van onze Belgische kust. De huidige woning dateert van eind 18de eeuw, maar reeds in de eerste annalen, in 1272 toen Blankenberge zijn stadsrechten verwierf, was er al sprake van een vissershuisje. Pé Majutte was de laatste visser die er woonde. Stap binnen en maak kennis met het leven van de vissers en hun kroostrijke gezinnen.

Wist je dat? In die tijd droegen alle vissers een bijnaam om het boosaardig wezen, de kwelduivel Roesschaert, om de tuin te leiden. De Majuttes was de bijnaam van de familie De Bruyne, die generatieslang in het vissershuisje woonde.

 • Waar? Breydelstraat 10, 8370 Blankenberge
 • Bereikbaarheid: het Huisje van Majutte ligt op 650 m wandelen van het station van Blankenberge.
 • Openingsuren: van woensdag tot en met zondag van 11 tot 18 u. (laatste toegang om 17.30 u.). Meer info op Huisje van Majutte

5. De Oosteroever in Oostende verkennen

Dit stukje Oostende, gelegen tussen de havenmond en de duinen, is minder bekend bij de toeristen. Nochtans is het hier ideaal om te wandelen op het prachtige strand en tussen de duinen, van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt.

En waarom niet Fort Napoleon bezoeken? Dit fort werd gebouwd in de 19de eeuw door de stad Oostende op bevel van Napoleon om de Engelsen tegen te houden. Het heette in eerste instantie Fort Impérial en diende als wapenarsenaal. Later werd dit vijfhoekig torenfort in de twee wereldoorlogen gebruikt door de Duitsers. Vanop de top heb je een prachtig zicht op de haven en de zee. Ontdek de geschiedenis van het fort aan de hand van het verhalenparcours "Wat als de muren konden praten?". Ben jij nieuwsgierig naar wat er gebeurde door de jaren heen? Leg je oor te luisteren tegen de dikke stenen muren en bekende en minder bekende stemmen vertellen het jou.

 • Waar? Vuurtorenweg 13, 8400 Oostende
 • Bereikbaarheid: de Oosteroever is bereikbaar met de gratis overzetboot vanaf de Visserskaai terhoogte van het Noordzee-aquarium. Het fort ligt op ongeveer 1,8 km van het station van Oostende. 
 • Openingsuren: tot en met 11 november, alle dagen open van 10 tot 18 u. Gesloten op maandag. Vanaf 12 november tot 15 maart, open van 10 tot 17 u. Reserveren is verplicht via Fort Napoleon

6. In het spoor van Marvin Gaye

Maak een digitale wandeling door Oostende en ontdek aan de hand van 12 video’s op verschillende locaties het verhaal van Marvin Gaye, één van de grootste soulzangers aller tijden. Totaal aan de grond, verslaafd aan drugs en alcohol, met geld- en liefdesproblemen, komt hij op Valentijnsdag in 1981 in Oostende toe. Hij verblijft er in een flatje en daar krijgt hij beetje bij beetje terug zin het leven. Het is ook daar dat hij zijn grootste hit, Sexual Healing, schrijft. Ontdek dankzij de wandeling mooie plekjes uit het koninklijke verleden van Oostende. 

 • Waar? Dienst voor Toerisme, Monacoplein 2, 8400 Oostende. Download de Marvin Gaye Tour via Google Play of in de App Store (prijs in de app: € 5,49) en verken Oostende op eigen tempo.
 • Bereikbaarheid: op ongeveer 1 km van het station van Oostende. 

7. Sneller dan de wind in een zeilwagen op het strand in De Panne

Hou jij van snelheid, strand, wind en avontuur, ga dan strandzeilen in De Panne. Zoef met een snelheid van ongeveer 130 km/u over het brede strand en hoor het fluiten van de wind in het zeil. Maak kennis met de basisstappen van het zeilwagenrijden onder begeleiding van een ervaren instructeur. Niet zo sportief, maar toch zin om eens over het strand te zoeven in zo’n windbolide? Maak een duo-ritje met een ervaren zeilwagenpiloot!

 • Waar? Royal Sand Yacht Club, Dynastielaan 20, 8660 De Panne  
 • Bereikbaarheid:  vanaf het station De Panne is het ongeveer 15 min. met de Kusttram.

8. Het wondere leven van onze Noordzee en de unieke fauna en flora van het Calmeynbos

In het Bezoekerscentrum Duinpanne kan je in het Noordzee-aquarium de zeediertjes bewonderen die leven in de branding van de Noordzee. In de permanente tentoonstelling Sea Change kom je alles te weten over de zeebodem en de biodiversiteit. Probeer in de controlekamer zelf de zee te beheersen of geniet van het uitzicht in de panoramatoren en verneem alles over trekvogels op de Noordzee. 
Het Bezoekerscentrum Duinpanne is ook het ideale startpunt voor een mooie wandeling in het 66 ha groot Calmeynbos. Dit duinbos ligt op een boogscheut van de Belgische kust en heeft een rijke fauna en flora. Ideaal dus wanneer je zee en bos wil combineren. 

 • Waar? Olmendreef 2, 8660 De Panne
 • Bereikbaarheid: het bezoekerscentrum bevindt zich op 2 km van het station van De Panne.
 • Openingsuren: tot 6 november dagelijks geopend van 10 tot 18 u., behalve op maandag gesloten. Meer info over reserveringen en bezoekuren op West-Vlaanderen

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

check2-anim