De kastelen in onze contreien moeten zeker niet onderdoen voor hun Europese tegenhangers. Neem de trein en reis comfortabel naar vorstelijke verblijven uit andere tijden. 

In Brussel

Hallepoort in Brussel

De Hallepoort is een overblijfsel uit de tweede helft van de middeleeuwen. Het is de enige Brusselse stadspoort die is bewaard gebleven en kijkt uit op een groene omgeving. In het gebouw loopt een mooie tentoonstelling met als thema, Brussel in de middeleeuwen (met audiogids).

Wij houden van: het prachtige panorama vanuit de toren, bereikbaar via een grote binnentrap met bijna 169 treden!

Waar? Op 650 m van het station van Brussel-Zuid.

Koninklijk Paleis in Brussel-hoofdstad

Deze schoonheid moet je gezien hebben. Zowel van binnen als van buiten is het magnifiek. Tijdens de zomer is een bezoek uitzonderlijk mogelijk (reserveren verplicht). Zeker doen! Als bonus kan je nog genieten van het mooie park er tegenover.

Wij houden van: zijn gigantische gevel en de hekken in zwart en goud smeedwerk, versierd met lantaarns.

Waar? Op 900 m van het station van Brussel-Centraal.

Domein Coloma in Sint-Pieters-Leeuw

Dit landgoed van 15 ha is verfraaid met een vijver en een boomgaard. In de apartstaande vierkante toren, in het midden van het park, is een klein rozenmuseum ingericht.

Wij houden van: de enorme rozentuin, één van de grootste van Europa, met een overvloed aan variëteiten (gratis toegang).

Waar? Op 2,5 km van het station van Lot.

In Wallonië

Het Kasteel van Vêves in Celles

Dit kasteel is één van de mooiste middeleeuwse kastelen van België. Het houtwerk is origineel. Leuk zomercafetaria. Combineer je bezoek met een treinuitstapje naar het Park van Furfooz.

Wij houden van: de leuke activiteiten voor kinderen, zij kunnen zich tijdens hun bezoek verkleden in ridder of prinses.

Waar? Op 1,8 km van het station van Gendron-Celles.

Kasteel van Attre

Het prachtige landschapspark van dit kasteel in Louis XV-stijl telt verscheidene monumenten, getuigen van de 14e eeuw. Zeker een bezoekje waard. Weetje: het dierenpark Pairi Daiza ligt op dezelfde spoorlijn.

Wij houden van: de kunstmatige grot in ruïnevorm te vinden in het hart van het park.

Waar? Op 1,2 km van het station van Mévergnies-Attre.

Kasteel van Boussu

Dit kasteel is een archeologische gallo-romeinse site geklasseerd als onderdeel van het Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië. Naast de stallingen is zijn park van 12 ha een haven van rust. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Interpretatiecentrum om meer te weten te komen over de geschiedenis van het kasteel en Boussu.

Wij houden van: de statige kapel van de kerk op 300 m. Elke zondag open van 10 u. tot 12 u. vanaf 1 mei tot en met 30 september. Voor groepen: alle dagen na reservering.

Waar? Op 150 m van het station van Boussu.

Kasteel van Freyr in Hastière

Bij dit kasteel kom je ogen tekort om van al het moois te kunnen genieten, met zijn doolhoven van haagbeuken en zijn weelderige Franse tuinen langs beide zijden. Het magnifieke domein is erkend als “Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië” en zijn tuinen als “De mooiste tuinen van België”.   Geniet van het opmerkelijke landschap en dagdroom weg langs het water en de rotsachtige kliffen, typisch voor deze regio. Bezoek van het kasteel enkel na reservering.

Wij houden van: de collectie sinaasappelbomen op het domein, ook vaak "mini Versailles" genoemd.

Waar? Op 3,5 km van het station van Anseremme.

 

Kasteel van Franchimont in Theux

De ruïnes van dit voormalige fort van de bisschop van Luik bevinden zich in één van de mooiste dorpen van Wallonië. Een klein museum en een winkeltje maken het bezoek compleet. Absoluut hoogtepunt, de Extratrails van Theux.

Wij houden van: kinderen kunnen hier hun verjaardag vieren.

Waar? Op 2,8 km van het station van Theux.

Kasteel van Monceau-sur-Sambre

Dit monumentale bouwwerk is omgeven door groen. Het Nelson Mandela-Park in Engelse stijl, heeft voor elk wat wils. Je vindt er een Finse piste voor joggers, een aangelegde vijver en een fitnessparcours. Dit alles kan je makkelijk combineren met een "urbex" stadswandeling.

Wij houden van: het arboretum en de voorzieningen in het park voor personen met beperkte mobiliteit.

Waar? Op 1 km van het station van Marchienne-au-Pont.

check2-anim