Hoe kopen?

 
 

Met de gratis NMBS-app koop je je biljet waar je ook bent. Het is heel eenvoudig. In deze video's leggen we je stap voor stap uit hoe je te werk gaat. Hier vind je meer info over de NMBS-app.

Van zodra we je betaling ontvangen hebben, ontvang je een bevestigingsmail van je aankoop en je biljet. Je biljet kan je ook terugvinden in de rubriek "Mijn biljetten". Verschijnt je biljet niet binnen de vijf minuten na de bevestiging van je aankoop? Neem dan contact op met ons via formulier of telefonisch.
Neen. Een biljet dat via de app is aangekocht, kan enkel worden weergegeven op de smartphone of tablet die tijdens de aankoop van de hoofdreiziger werd gebruikt. De geboortedatum van de hoofdreiziger is tijdens het aankoopproces gebruikt.
Neen. Alle reizigers moeten in het bezit zijn van een geldig biljet voordat ze aan boord gaan van de trein. Je kan je biljet eenvoudig aan kopen via de website, de app, aan de automaat of het loket.
Bij aankopen via de app vult de hoofdreiziger zijn of haar geboortedatum in. Deze informatie wordt niet opgeslaan door NMBS, maar wordt gebruikt om beveiligingscodes te berekenen. We vragen je daarom om steeds de juiste geboortedatum in te vullen. Wanneer een foute geboortedatum ingevuld wordt, dan resulteert dit in een ongeldige beveiligingscode en heeft de reiziger geen geldig ticket.
Ja. Je kan je biljet via de app kopen voor een treinreis tot 30 dagen op voorhand.
Natuurlijk. Tijdens het aankoopproces heb je de mogelijkheid om het type biljet te kiezen die het best bij jou past, en dus te profiteren van de prijzen.
Nee. De NMBS-app geeft je een overzicht van alle producten die het best passen bij jouw reis.

Reizen met een biljet aangekocht via de app

Ja, op voorwaarde dat de hoofdreiziger een ID heeft en de smartphone of tablet waarmee de aankoop gedaan is. De smartphone of tablet moet tijdens de controle in goede staat verkeren.

Neen, de bevestigingsmail die je krijgt voor je aankoop is geen biljet. Je kan deze mail wel gebruiken als referentie indien je contact opneemt met de klantendienst na problemen tijdens je reis of aankoop.

Om te reizen met een biljet gekocht via de app is het eenvoudig: laat je biljet zien in de rubriek "Mijn biljetten" via je smartphone of tablet waarmee je de aankoop voltooide.

Neen. Een screenshot van een biljet aangekocht via de app is nooit geldig omdat een biljet dynamische elementen bevat die nodig zijn tijdens de controle door de treinbegeleider. Een biljet dat via de app is aangekocht, kan enkel worden weergegeven op de smartphone of tablet die tijdens de aankoop gebruikt is door de hoofdreiziger.
Wanneer je een heen- en terugbiljet hebt gekocht voor dezelfde dag, ontvang je maar één biljet voor de heen- én terugreis samen. Wanneer je een heen- en terugbiljet koopt voor verschillende data, dan ontvang je een biljet per reisdatum.

Wanneer je om welke reden ook je biljet niet kan tonen op het moment van de controle, dan moet de treinbegeleider een onregelmatigheidsrapport opstellen (document C170).

Om te betwisten dat je het bedrag moet betalen zoals in het onregelmatigheidsrapport beslist, neem dan zo snel mogelijk contact op met de klantendienst via dit formulier en voeg het bewijs van je eerste aankoop toe. Er worden administratiekosten aangerekend.

Je mag eender welk document die je identiteit bewijst, tonen. Als je dit type document niet bij je hebt, moet de treinbegeleider een vaststelling van onregelmatigheid opmaken (document C170). 

Om het te betalen bedrag van de onregelmatigheid te betwisten, kan je contact opnemen met de klantendienst via dit formulier. Voeg een bewijs van je aankoop toe. Er worden ook administratieve kosten aangerekend.

Een probleem melden

Ja. Je hebt deze bevestigingsmail niet nodig om te reizen. Je biljet vind je terug in "Mijn biljetten" op je smartphone of tablet.
Van zodra we je betaling ontvangen hebben, krijg je een aankoopbevestigingsemail en je biljet verschijnt in "Mijn biljetten". Verschijnt je biljet niet binnen de vijf minuten na aankoop? Neem dan contact op met de klantendienst (via formulier of telefonisch).

Informeer de treinbegeleider voordat je aan boord van de trein gaat. De treinbegeleider stelt een vaststelling van onregelmatigheid op (document C170).

Neem daarna snel contact op met de klantendienst via dit formulier om te voorkomen dat je het extra bedrag moet betalen. Er worden geen administratiekosten aangerekend als blijkt dat de vaststelling van onregelmatigehid werd vastgesteld buiten de kantooruren van de klantendienst.

De treinbegeleider heeft je een vaststelling van onregelmatigheid gegeven, waardoor je je reis kon vervolgen. Binnen de 14 kalenderdagen (datum van de feiten inbegrepen) moet je naar een loket in het station om je situatie te regulariseren. 

Indien je de vaststelling van onregelmatigheid betwist, en je wil het bedrag niet betalen omdat je een geldig biljet gekocht had maar het niet hebt kunnen bewijzen aan de treinbegeleider, neem dan contact op met de klantendienst via dit formulier. Vul het formulier zorgvuldig in, vermeld het nummer van het onregelmatigheidsrapport C170 en voeg je eerste aankoopbewijs er aan toe. Wij zullen je zo snel mogelijk antwoorden.

Ons verkoopsysteem herkent enkel letters van het standaardalfabet. Bevat je naam accenten of speciale tekens zoals in het Duits of Spaans? Vervang deze dan met standaardletters bij het invoeren van je persoonlijke gegevens. Zonder deze aanpassing kunnen we niet garanderen dat je transactie correct wordt uitgevoerd.
De NMBS-klantendienst helpt je graag telefonisch verder, elke dag van 7 tot 21.30 uur op het nummer 02 528 28 28.
check2-anim
loader